Stort behov av hjälp från kvinnojouren

Under storhelger ökar ofta trycket på landets jourer – inte minst på kvinnojourerna. Från att ingen ringer på en vecka kan det vara flera som ringer varje dag.

HJÄLPER. Pirkko Törnqvist är ordförande i Kvinnojouren i Kiruna.

HJÄLPER. Pirkko Törnqvist är ordförande i Kvinnojouren i Kiruna.

Foto: Anna Broberg

Kiruna2014-12-23 20:16

Kvinnojouren i Kiruna har funnits i 31 år. Den ingår i Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejourer (Roks). Under åren har man haft flera olika små lokaler och sedan en tid tillbaka finns det en trerumslägenhet dit utsatta kvinnor kan fly med sina barn. Det kan bo två kvinnor samtidigt i lägenheten.

– Om det bor någon i ett av rummen frågar man alltid om det är okej att dela lägenheten med någon annan om behovet uppstår. I år har vi haft ett väldigt lugnt år men å andra sidan hade vi 300 gästnätter förra året. Vi har ingen tidsbegränsning. Vi har de som bott flera månader, säger kvinnojourens ordförande i Kiruna, Pirkko Törnqvist.

Hur kommer man i kontakt med Kvinnojouren i Kiruna?

– Man kan ringa så blir man kopplad till vår mobiltelefon och får tala med en jourkvinna, säger Pirkko Törnqvist.

De är sex stycken som turas om att svara i telefonen.

– Vi brukar ha telefonen en månad i taget, för det är många samtal som är återkommande, berättar hon.

För att vara jourkvinna och svara i mobiltelefonen måste man ha gått Roks grundutbildning.

– Man behöver ha jättestora öron och en väldigt liten mun. Jag kanske är den första som den här kvinnan berättar sin historia för. Många utger sig för att vara vän till någon drabbad och ringer för att få råd. De vill höra vår reaktion och hur illa vi tycker att det är.

Det är främst svenskfödda kvinnor som söker hjälp hos kvinnojouren men det finns även de med utländskt ursprung. Många av samtalen kommer från Kiruna men många är också utifrån. De drabbade har oftast ett stort behov av att få hjälp att strukturera upp sin tillvaro.

– De är livrädda för att bli igenkända. De har fullt upp att bara andas syre och överleva.

I vissa ärenden blir det rättegång och någon från kvinnojouren kan följa med både på förhör hos polisen, på rättegång och även vittna om det behövs. Man kan få hjälp att ta sig vidare till en annan kommun.

– Om de vill följer vi dem hela vägen. Man kan få hjälp att ta sig hela vägen till skyddad identitet. Vi har samarbete med alla myndigheter. Kvinnor med ett stort skyddsbehov kan inte vara kvar i stan. Och vi har haft kvinnor från långt ner i Sverige som behövt komma från sin miljö, förklarar Pirkko Törnqvist.

För kontakt med kvinnojouren kan du ringa 0980-19500.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om