Större barngrupper på förskolorna

Elevassistenter ligger i riskzonen för uppsägning när kultur- och utbildningsnämnden måste spara. Dessutom blir barngrupperna på förskolan blir större och det skärs ner på stödet till elever som har det svårt.– Det vi gör nu är att anpassa organisationen till tilldelad budget, säger tillförordnade skolchefen Conny Persson.

BARNGRUPPER. Efter fullmäktiges sparkrav väntar nedskärningar. Bland annat barngrupperna blir större på förkolorna.

BARNGRUPPER. Efter fullmäktiges sparkrav väntar nedskärningar. Bland annat barngrupperna blir större på förkolorna.

Foto: Alexandra Karlsson

KIRUNA2019-05-21 17:49

Norrbottens Media skrev i fredags om att stora besparingar måste göras inom kultur- och utbildningsnämnden. Cirka 16 miljoner ska nämnden minska budgeten med till i december i år.

Varsel kan bli aktuellt och nu ser man över varje verksamhet för att se var det är möjligt att spara. Samtidigt pågår projektet "Skola tillsammans" där nämnden ska se över kommunens hela skolstruktur.

– Vi kan se att det handlar om personal med befattningarna elev- och verksamhetsassistenter som kommer att påverkas mest, svarar tillförordnade skolchefen Conny Persson i ett mejl till Norrbottens Media.

Även förskolan påverkas. I kommunen var cirka 30 barn i behov av förskoleplats under årets två första månader. Detta löstes med att förskolegrupperna skulle bli större och utökas med ett eller två barn per avdelning men med befintlig personal. Detta beräknas inte bli någon besparing men kostnadsökningen uteblir.

– Självklart påverkas kvalitén men vår bedömning är att den inte ska påverkas så mycket. Vi får såklart följa upp detta vad gäller barnens och personalens situation, svarar Persson.

30 miljoner per år är kostnaden för extraordinära stödåtgärder, vilket är stöd för elever med särskilda behov. I konsekvensanalysen står att skolans likvärdighet riskerar att bli bristande och att elevernas rätt till utbildning inte kan tillgodoses. Det finns även en risk för att studieron i klassrummen blir mindre och en ökad arbetsbelastning för både elever och personal enligt analysen. Nu ska en besparing på fem miljoner kronor genomföras.

– De extraordinära insatserna har blivit alldeles för omfattande och därmed för dyra. Kommunfullmäktige fastställer vår budget och Kultur- och utbildningsnämnden har att hantera tilldelad budget och hålla de ramar vi fått. Samtidigt arbetar vi med att förstärka vår elevhälsa med spetskompetenser. Tanken är att de ska höja kvalitén på elevhälsoarbetet och då är behoven av elevassistenter inte lika stora, skriver Conny Persson.

2018 hade kulturskolan ett sparkrav på 500 000 kronor och ska spara lika mycket under 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om