Stora sparkrav i Kiruna

Kommunledningen lägger stora sparkrav på nämnderna i budgeten för 2015. Nämnderna ska minska sina kostnader med två procent – och det påverkar verksamheten.

Håller i plånboken. ”Som kommun kan man inte leva över sina tillgångar”, kommenterar Vänsterpartiets Niklas Sirén de besparingspaket som läggs på nämnderna i Kiruna.

Håller i plånboken. ”Som kommun kan man inte leva över sina tillgångar”, kommenterar Vänsterpartiets Niklas Sirén de besparingspaket som läggs på nämnderna i Kiruna.

Foto: Aron Engman

KIRUNA2014-11-24 21:48

Kiruna kommun har ett underskott att vänta. Dessutom är kommunledningen mycket noga med att de pengar som är avsatta till stadsomvandlingen inte får användas till några andra ändamål.

– Vi får inte nalla av de pengarna. De är avsatta till stadsomvandlingen och ska inte täcka underskott i linjeverksamheten. Därför måste vi se över läget i en sådan ekonomisk situation som vi har, säger kommunstyrelsens vice ordförande Niklas Sirén.

Än så länge har stadsomvandlingspengarna gått till det de är avsatta för.

– Vi har tydliggjort det också, att i ett sådant läge där vi nu står inför ett underskott, då har vi varit tydliga med att vi ska inte använda några stadsomvandlingspengar. De måste räcka till stadsomvandlingsprocessen och därför ser man till att hålla dem särskilda från kommunens övriga ekonomi, säger Sirén.

En ramminskning på två procent har gått ut till samtliga nämnder, men till miljö- och byggnadsnämnden, socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden föreslås att pengar återförs.

– Det är efter att vi har gått igenom konsekvensanalysen och de framtida behoven.

Niklas Sirén säger att konsekvensanalysen också visar att besparingskraven kommer ha effekt på verksamheten och dess kvalitet. Men han ser det som möjligt att hantera.

– Det kommer nog inte vara några drastiska effekter av detta. Vi tror att effekterna kommer att var fullt hanterbara och att kommunservicen fortsatt kommer vara mycket god.

Till miljö- och byggnadsnämnden och socialnämnden föreslås att några hundra tusen kronor återförs. Men till barn- och utbildningsnämnden är tanken att hela åtta miljoner ska få vara kvar.

– Det beror på att barn- och utbildningsnämnden har en kraftigt expanderande verksamhet, säger Sirén och syftar bland annat på införandet av så kallat nattis:

– Och man har ett ständigt ökat tryck på barnomsorgssidan, på våra förskolor. Det gör naturligtvis att barn- och utbildning har en betydligt svårare situation.

Sirén säger att när befolkningen ökar blir också trycket högre på verksamheten. Men den ekonomiska tillväxten som kommer med ökade skatteintäkter låter sig vänta på.

– Den ser vi inte förrän om två år. Vi har en fördröjning i svenskt skattesystem som gör att de som blir nya medborgare idag, de får vi pengar in i kassan för om två år. Men kostnaderna är omedelbara.

Men här lättar sparkraven:

Fakta

Barn- och utbildningsnämnden: Hit återförs åtta miljoner kronor, eftersom verksamheten expanderar och kräver fortsatt höga resurser.

Miljö- och byggnadsnämnden: Får enligt kommunledningens förslag tillbaka 220 000 kronor för att kunna bedriva en bra verksamhet även fortsättningsvis.

Socialnämnden: Föreslås få behålla två miljoner kronor av de två procent av budgeten som ska sparas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om