Stora skillnader i LKAB-belöning

LKAB-anställda får ett påslag i lönekuvertet när majlönen landar. Ett rejält påslag för vissa och mindre för andra. Det skiljer nästan 10 000 kronor på en anställd i Kiruna jämfört med en anställd i Malmberget eller Svappavaara.

LKAB-anställda i Kiruna får en bonus på över 16 000 kronor. Deras kolleger i Malmberget och Svappavaara får nästan 10 000 kronor mindre.

LKAB-anställda i Kiruna får en bonus på över 16 000 kronor. Deras kolleger i Malmberget och Svappavaara får nästan 10 000 kronor mindre.

Foto: Maria Unga

Kiruna2019-04-30 20:02

Gruvkrisen har vänt. Det märks inte minst på att LKAB återinför det belöningssystem som drogs tillbaka 2015 och som innebär att anställda får ta del av företagets vinst. Men det är ingen bonus i den bemärkelsen att det är direkt kopplat till storleken på ekonomisk vinst.

– Det är ingen bonus utan ett belöningssystem som är kopplad till parametrar om produktion, arbetsmiljö med få olyckor samt avkastning på eget kapital som ägardirektivet styr, säger Anders Lindberg, informationschef.

I praktiken innebär det här att varje anställd inom arbetsområden som LKAB omfattar får ta del av ett extra tillskott på lönen. LKAB:s styrelse beslutade i januari 2018 att det tidigare belöningssystemet skulle återinföras, men i ny form. De extra pengar som de anställda får i sitt lönekuvert nu i maj handlar om hur framgångsrika divisionerna varit i sitt arbete på nämnda områden under 2018.

– Utfallet blir olika beroende på hur väl man har lyckats uppnå de fastställda kriterierna i varje division, säger Lindberg.

Mellan den norra och södra divisionen, det vill säga Kiruna kontra Malmberget och Gällivare, så skiljer det nästan 10 000 kronor i belöning per anställd. Skillnaden förklaras delvis av det produktionsbortfall och de produktionsstörningar som rått i synnerhet i Malmberget och som tidigare lett till konflikter mellan fack, anställda och ledningen för norra divisionen och som Norrbottens media rapporterat om.

Personalchefen vid företaget Grete Solvang Stoltz bekräftar detta via informationschefen, Anders Lindberg.

– Vill inte peka ut någon enskild händelse utan det är den samlade produktionen och det samlade utfallet för arbetsmiljön som räknas in. Men det är klart att det har påverkat. Ett stort bortfall påverkar ju resultatet. Är det ett stort och markant bortfall som pågår under lång tid så påverkar du ju naturligtvis bortfallet i belöningssystemet, så är det.

Företaget har valt att ta in entreprenörer som ska sköta den del av produktionskedjan som man inte ansåg var tillräcklig i Malmbergsgruvan.

– Vi har jobbat under lång tid för att ta tag i produktionen där och vi har skapat en lösning med entreprenörer som ska komma in och utföra arbetet, säger Lindberg.

Hur har reaktionerna från medarbetarna varit hittills?

– Av de reaktioner som vi hunnit ta del av så finns det anställda som tycker att det är orättvist medan andra har reagerat och sagt att nu är det rättvist. Nu när alla kriterier räknas in. Det är samma parametrar som styr, säger Lindberg.

LKAB:s nya belöningssystem

Man kan få maximalt 40 000 kronor.

Belöningssystemet är uppdelat i två delar: en koncernövergripande del som beror på avkastning på eget kapital. Där är det lika för alla med ett maxtak på 20 000 kronor.

Sedan finns det ytterligare parametrar som omfattar produktionsmål, säkerhets- och arbetsmiljöarbete, där maxutfallet också är 20 000 kronor.

Divisionerna är Norra divisionen (Kiruna), Södra divisionen (Svappavaara, Malmberget), Division specialprodukter (ex LKAB Minerals) samt Staber (jobbar koncernövergripande)

Belöning per person och division för 2018:

Division norra: 16 964 kronor

Division södra: 7 333 kronor

Division specialprodukter: 26 242 kronor

Staber: 7 333 kronor

Källa: LKAB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om