Stora planer för Kiruna stormarknadsområde

Nu startar bygget av Clas Ohlsson-butiken på stormarknadsområdet i Kiruna.Expansionen i området kan fortsätta ett bra tag till.- Många av mina kunder vill inte vara i centrum, säger Magnus Bäcktorp vid Fastighetsbolaget Telerit.

Ett första spadtag för Clas Ohlsson. Från vänster: Stefan Pudas ER-bygg, Kenneth Stålnacke, kommunalråd, Magnus Bäcktorp, Telerit, Lars Törnman, kommunalråd. FOTO: HANS STERNLUND

Ett första spadtag för Clas Ohlsson. Från vänster: Stefan Pudas ER-bygg, Kenneth Stålnacke, kommunalråd, Magnus Bäcktorp, Telerit, Lars Törnman, kommunalråd. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-06-25 06:00
Clas Ohlsson bygger en fullstor butik på 1 300 kvadratmeter som ska vara inflyttningsklar lagom till julhandeln i månadsskiftet november-december.
Det finns plats för en lika stor etablering i anslutning till huset som byggs nu.
Kvarteret Krämaren
- Vi gör klart med grundsättningen redan nu. Det betyder att vi kan börja fortsätta bygget vintern om jag får klart med något till hösten, säger Mangus Bäcktorp.
Därefter riktas blickarna mot kvarteret Krämaren bakom Coop-byggnaden. Där har Telerit byggrätter på totalt 10 000 kvadratmeter samt kontakt med ett antal kunder som har visat intresse för att etablera sig.
- Vi har för avsikt att koncentrera all externhandel hit, i den mån vi kan påverka det, säger Magnus Bäcktorp.
Han inser att frågan om ett ännu större stormarknadsområde inte är helt okontroversiell.
- Många är orolig att det ska påverka centrumhandeln, men det handlar om två skilda saker. Många av mina kunder vill inte vara i centrum. Clas Ohlssons sa det direkt, säger han.
Centrumlösning
Det ska tilläggas att Magnus Bäcktorp inte enbart talar i egen sak. Han äger nämligen butiksfastigheter i centrum också.
De två socialdemokratiska kommunalråden Lars Törnman och Kenneth Stålnacke var med vid första spadtaget i går. De har nyligen kommit överens om en centrumlösning som ligger närmare stormarknadsområdet.
Däremot finns det ingen politisk styrning av etableringar till stormarknaden.
Går sin egen väg
- Det här är en produkt av att marknaden går sin egen väg, säger Lars Törnman.
- Jag tycker att det är kul att området utvecklas. Den här tomten har fått stå obebyggd alldeles för länge. Det är också en signal om att marknaden tror på Kiruna, säger Kenneth Stålnacke.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om