Stora pengar i potten

I går morse slog Konsumbutiken i Katterjåkk upp portarna.Det är en relativt liten butik som kommer att ha en stor omsättning.Tacka norrmännen för det.

Foto:

KIRUNA2008-11-28 06:00
För bara ett par år sedan var Katterjåkk, en kilometer från Riksgränsen, lika med en husvagnsparkering, en STF-stuga och en liftstation.
Mammons tempel
Nu finns här en stugby med 43 stugor medan 18 lägenheter och en restaurang håller på att byggas samtidigt som Svenska kyrkan planerar för ett mindre kapell.
Och i går slog ett Mammons tempel upp portarna och en våldsam kommers gick i gång. Den lilla fjällbyn kommer aldrig att bli sig lik.
Tre mil kortare
Butiksytan är bara en tredjedel så stor som Ica Lapporten i Abisko, men det är tre mil kortare resväg för den stora kundgruppen - norrmännen.
Konsum Malmfälten har länge letat ett bra koncept för att vara med och fightas om de norska pengarna. Det berättade vd Peter Fjellborg i samband med invigningen i går.
- Vi var och tittade när butiken i Abisko var till salu på 1980-talet. Vi var även spekulant på Hörnells gamla lokaler i Riksgränsen för några år sedan, men vi tyckte att det var ett för besvärligt trafikläge.
Stora pengar i potten
Hörnells köptes just av Abiskohandlaren Klas Ekdahl som öppnade ännu en butik i Riksgränsen. Utöver det planerar skidanläggningens ägare Strömma att bygga en större butik.
Men det finns stora pengar i potten. Gränshandeln mot Norge omsätter en bra bit över tio miljarder kronor varje år.
Konsum i Katterjåkk väntas sälja för omkring 40 miljoner kronor årligen, vilket är lika mycket som de största butikerna i Kiruna.
Lågkonjunkturen kommer knappast att påverka läget till det sämre.
- Behovet att handla billigare blir bara större, säger Peter Fjellborg.
Svenska varor lockar
Det är den starka norska kronan som gör det så förmånligt att handla i Sverige. För andra är det varorna i sig som lockar.
Trygve Sandvik från Skjomen utanför Narvik och hans fru Siv, ursprungligen från Boden, hör till den senare kategorin.
- För vår del är priset inte alls avgörande. Vi kommer för att det är vissa svenska varor vi inte vill vara utan, säger Trygve Sandvik och fyller kundvagnen med julskinka, bacon och julbrus.
Småhandlare
Gårdagens förste kund blev Odd Johnsen från Gratangen och det var en riktig småhandlare. I näven hade han ett paket wienerbröd och ett paket tobak.
- Det är bra att vi har fått närmare till en svensk affär nu när bensinen har blivit så dyr. Å andra sidan är inte tobaken så billig i Sverige numera, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om