En morgon i förra veckan stod 59 nya förväntansfulla människor utanför dörrarna när ABF öppnade för dagen. De flesta kom med buss från Vittangi - de hade hört att det fanns verksamhet för asylsökande i Kiruna på ABF. Lokalerna rymmer 200 personer och den senaste veckan kom totalt 150 besökare varav 80 skrev in sig som intresserade av ABF:s grupper. En del fick personalen be komma tillbaka, utan att de ens hade hunnit tala med dem. Och nästa vecka väntas lika många nya komma. Plus de som kommer tillbaka.
Men det finns ett stort problem. Det finns inga grupper. Eller snarare, det finns inga lärare, för det har inte ABF råd med. De hade ekonomiskt stöd för en lärare fram till i våras men det stödet gick inte att förlänga och grupperna fick då upphöra. Nu har de ändå kört igång grupper men där får man helt enkelt hjälpa varandra.
– Det har kommit i gång bra men vi behöver få in lite mer kvalitet, lärarkvalitet. Det finns ju olika program på datorn man kan lära sig svenska på. Men det är ju alltid trevligare om man har någon att prata med, säger Lars Stålnacke som är verksamhetsledare för ABF i Kiruna.
Han tror att så många kommer just nu för att man hört att det finns en förhoppning om att kunna öppna verksamheten igen. De som kommer vill inte bara sitta hemma utan de vill få lära sig svenska språket, sy, baka och laga mat.
– Behovet där ute är enormt stort. Ryktet går fort från mun till mun, fortsätter Lars Stålnacke.
Man stöttar även dem som fått ett negativt besked för att de inte ska må så dåligt. En del kan inte skickas hem för att det inte finns ett land som tar emot dem, men de får inte heller stanna i Sverige. De hamnar i ett moment 22.
ABF:s verksamhet avlastar samhället på flera olika sätt - inte minst genom att ta hand om de enkla frågorna och småkrämporna. Då behöver de sökande inte vända sig till exempelvis sjukvården för småsår eller till någon annan för att få hjälp med något i hemmet. ABF samarbetar även med kyrkan för att kunna stötta själsligt.
– Vi möter både sorg och glädje varje dag. Alla kan komma in och prata, avslutar Lars Stålnacke.
En del av dem som fått uppehållstillstånd har tidigare fått praktik hos ABF och kunnat hjälpa andra med svenska språket.
Den 30 september ska ABF träffa Migrationsverket och Kirunas kommunalråd för att diskutera förutsättningar för ABF:s verksamhet.