Stora förluster om nattåg dras in

Indragningen av ett nattåg skulle leda till att turisterna väljer andra destinationer än Kirunafjällens anläggningar.Bara Riksgränsen räknar med ett inkomstbortfall på 3,5 miljoner kronor.

Kallställt blir hett igen. Kommunalråden Kenneth Stålnacke och Lars Törnman, samt Annelie Vinsa, Kirunabostäder, konstaterar att det är ett välbehövligt tillskott på bostadsmarknaden i Kiruna.foto: hans sternlund

Kallställt blir hett igen. Kommunalråden Kenneth Stålnacke och Lars Törnman, samt Annelie Vinsa, Kirunabostäder, konstaterar att det är ett välbehövligt tillskott på bostadsmarknaden i Kiruna.foto: hans sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-08-19 14:13
Det är organisationen Kiruna Lappland som har gjort en sammanställning som Rikstrafiken ska få ta del av inför beslutet om nattågen till Norra Sverige.
Organisationen understryker att det är stora pengar som står på spel för turistnäringen.
I Kirunafjällen når man omkring 170 000 kommersiella gästnätter där Kebnekaise fjällstation, Abisko turiststation, Björkliden fjällby och Riksgränsen är de största anläggningarna.
Stora problem
Omkring 50 procent av besökarna kommer med tåg och av dessa kommer två tredjedelar från Stockholmsområdet.
Alla anläggningar har påpekat att tåget är avgörande för områdets attraktionskraft. Det är dock bara Riksgränsen som har gjort en uppskattning i kronor om vad bortfallet av gäster skulle innebära.
Problemen skulle bli stora även om en kommersiell aktör tog över det extra nattåget över de tre sommarmånaderna.
Vill förlänga säsongen
- Kirunaområdet har i allt högre utsträckning en året-runt-turism. Vi ser en minskning under oktober och november, men under resten av året har vi ett relativt stabilt antal gästnätter, säger Erica Carlsson, marknadsansvarig vid Kiruna Lappland.
Många anläggningar arbetar också med att förlänga säsongen. Abisko kommer i år att öppna redan den 1 december, Björkliden har börjat hålla öppet över jul och nyår medan Riksgränsens midnattsolskidåkning är ett särmärke.
Mellan mitten av september fram till mitten av februari samt från mitten av maj till mitten av juni är tåg och bil enda sättet att ta sig till fjällanläggningarna kring Torneträsk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om