Just nu är hotellet Arctic Eden inne i en utvecklingsfas. Ny restaurang, nya hotellrum och nya konferenslokaler är under uppbyggnad och under våren väntas hotellet kunna stoltsera med färdiga nybyggnationer. Sedan januari i år är de en i familjen Best western hotell.
– Det gör att vi är mer konkurrenskraftiga, liten har blivit stor. Nu har vi möjligheter att ge våra gäster flera förmåner, till exempel erbjuda rabatterade priser samt poäng på deras vistelser. Och att vi byggt klart tretton nya rum och har nu möjlighet att få in större grupper som vi tidigare inte haft plats till. Det har blivit ett helt annat liv på hotellet och restaurangen, säger Trine Nilsen Saloniemi, hotellchef.
Trine har arbetat som hotellchef på Arctic Eden sedan augusti 2015. I dag arbetar hon tillsammans med ett arbetslag på 15 personer och just nu är de mitt uppe i jul- och nyårsfirande.
– Det är alltid fulla hus under denna period. Vi har alltid mycket turister under jul- och nyårshelgen. Då är det många som kommer hit för att se norrskenet och uppleva den norrländska vintern. Australienare, japaner, britter, men även folk söderifrån, kommer hit och vill ha lite snö under julhelgen.
Hur är det att driva hotell i Kiruna?– Det är fantastiskt roligt och utmanande. Det händer alltid nya grejer och en dag är aldrig den andra lik. Du får träffa oerhört mycket folk. Jag älskar den här branschen och det är enormt tempo.
Under en period var det oklart ifall de kunde göra sina utbyggnationer då de låg i rivningszonen. Men efter att LKAB drog tillbaka sina överklaganden om ombyggnation fick de äntligen beskedet om att de skulle bygga ut. Det har resulterat i tretton nya hotellrum och just nu byggs en ny thairestaurang.
– Det blir en ny byggnad på 300 kvadratmeter. Utbyggnationen gör att vår personal på Arctic Thai & Grill är förväntansfulla över att få ett stort och modernt kök och restaurang att jobba i. Den gamla thairestaurang kommer att användas till konferenser och minnesstunder.
Tidigare har Arctic Eden bestått av två byggnader. Nu byggs de ihop till en gemensam byggnad.
– Det blir stor skillnad när allt blir till en enhet. Nu måste du komma upp till vår restaurang där vi har receptionen och ned och in i den andra byggnaden. På vintern när det är kallt så är det inte så jättekul att ta sig ut till den andra byggnaden och frysa. Nu kommer det att bli inglasat och med tak.
Byggnationerna har hitills kostat Arcic Eden tio miljoner kronor och slutsumman väntas landa på cirka 20 miljoner.
Det måste vara roligt att vara med i en sådan föränderlig period?– Ja, det är verkligen roligt och utmanande. Jag har otrolig personal omkring mig. Samarbetet med ägarna Janne och Kirsi är mycket bra, det ger mig och personalen lösa tyglar att komma med idéer och förslag. Alla jobbar hårt tillsammans för att skapa en toppen arbetsplats.