Stor oro på Sametinget

Stämningen på Sametingets kansli är tryckt veckan efter beslutet att parlamentsbyggnaden hamnar i Östersund. "Jag upplever att folk är oroliga", säger Marie Enoksson, fackklubbsordförande för ST.

Det råder oro bland Sametingets personal efter plenums beslut att parlamentsbyggnaden ska placeras i Östersund.

Det råder oro bland Sametingets personal efter plenums beslut att parlamentsbyggnaden ska placeras i Östersund.

Foto: Simon Eliasson/Marie Enoksson

Kiruna2019-02-27 09:21

Förra veckan beslutade Sametingets plenum att ett framtida parlamentshus ska placeras i Östersund, inte i Kiruna där Sametingets kansli med 22 anställda finns idag.

Marie Enoksson, kommunikatör på Sametinget och fackklubbsordförande för ST, var med på plenum o Örnsköldsvik förra veckan. På måndagen var hon tillbaka på kansliet i Kiruna.

– Det var lite tryckt stämning och jag upplever att folk är oroliga även om man förstår att det inte kommer att hända någonting den närmaste framtiden så är man sig själv närmast och funderar på hur det kommer att bli. Om det kommer att bli kvar ett lokalkontor i Kiruna, vilka tjänster det kommer vara, ingen vet, så det blir spekulationer. Det är en känsla av osäkerhet och man behöver prata, säger hon.

Hon hade velat se en konsekvensanalys innan beslutet om ort fattades och saknade den delen av debatten under plenum.

– Det var en ovanligt lam debatt, det var inte mycket till argument för vare sig det ena eller det andra. Det kändes som att ledamöterna hade bestämt sig.

Blev ni förvånade över beslutet?

– Jag var inte särskilt förvånad. Om man tittar på den geografiska fördelningen på ledamöterna så kunde man nästan gissa att om de röstar med hjärtat så är det Östersund som kommer att vinna.

På Sametingets kansli finns idag 22 anställda, snart 23. Där finns kulturhandläggare, språkkonsulenter, näringshandläggare som har hand om ärenden som rör renmärkeshantering, prisstöd, rovdjur, skogsfrågor och markanvändning. Det finns en ekonomiavdelning, administration, reception, diarium och arkiv samt en jurist och kommunikatör.

Utöver Kiruna så har Sametinget mindre lokalkontor i Jokkmokk, Tärnaby och Östersund.

– Hit kommer folk som vill diskutera ett ärende med en handläggare. Det kan handla om projektansökningar, renmärken och samebyarna har möten hos oss ibland. Vi får även mycket besök, studiebesök och ambassadörer som kommer hit, säger Marie Enoksson.

Marie Enoksson är skeptisk till att personalen i så fall skulle välja att flytta med till Östersund.

– Många av oss har familjer, renar och är inte så flyttbara, säger hon.

Den fortsatta processen kommer att ta några år tror Enoksson.

– Förmodligen, det diskuterades inte på plenum och det finns inga beslut, men vi tror ändå att det blir kvar ett lokalkontor i Kiruna. För Sametinget måste ändå ha närvaro i Norrbotten. Om man tittar på röstlängden så bor det sju gånger så många samer i Norrbotten som i Jämtland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om