Stor debatt om motion från SD

En motion från Sverigedemokraterna avslogs med 42 röster mot en i måndagens kommunfullmäktige. Men den hann orsaka debatt.

DEBATT. Tre motioner från Sverigedemokraterna behandlades i kommunfullmäktige – en av dem hann vålla debatt.

DEBATT. Tre motioner från Sverigedemokraterna behandlades i kommunfullmäktige – en av dem hann vålla debatt.

Foto: Hanna Dahlström

KIRUNA2016-02-23 19:29

En motion från Roger Olsson (SD) behandlades i kommunfullmäktige på måndagen. Han

skriver i motionen att han vill att kommunen säger upp avtalet med migrationsverket och att man måste få stopp på asylinvandringen till Kiruna. ”Nu måste vi börja ta hand om våra egna”, skriver Roger Olsson.

I ett yttrande från kommunkontoret framkommer att kommunen inte har något avtal med migrationsverket som reglerar antalet asylsökande i kommunen och således inte har något att säga upp.

På fullmäktiges sammanträde sa Roger Olsson att han menar att kommunen inte ska ge förtur i lägenhetskön till asylsökande och ensamkommande barn. Han sa också att många av de som kommer till Sverige är muslimer.

– Det är en grupp man bör ha väldig koll på. Vi måste se att det kan bli ett stort problem.

Reaktionerna kom direkt.

Niklas Sirén (V) yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag om att motionen avslås.

– Det är en häpnadsväckande uppvisning i total brist på mänsklighet som visar sig från Sverigedemokraterna.

– Vi vill hjälpa dem som kommer hit och de har rätt till ett drägligt liv och en framtid som alla andra. Vi tror att de kommer gynna kommunen och vara viktig arbetskraft eftersom vi har gigantiska pensionsavgångar framför oss. Vi gör inte skillnad på folk, sa Niklas Sirén.

Henry Emmoth (MP) yrkade avslag på motionen.

– Man tror inte att man lever i 2000-talet när man hör de riktigt, riktigt mörkblå fascistiska åsikter du presenterar. Det är häpnadsväckande när du dömer ut en hel grupp, det är på gränsen att man kan anmäla dig för det. Rasism, det fördömer jag.

Tommy Hjertberg (KNEG) tyckte att man bör ha en diskussion om vilken typen av uttalanden som är acceptabla i fullmäktige. Emilia Töyrä (S) var inne på samma spår och menade att det finns saker man inte bör säga kommunfullmäktige och efterfrågade sans i debatten.

– De här generaliserande uttalandena om muslimer som vi hört från Sverigedemokraterna uppfattar jag som solklara fall av hets mot folkgrupp. Vi som församling borde ta avstånd från den här typen av kränkande uttryck om folkgrupper, sa Tommy Hjertberg.

Votering begärdes och motionen avslogs med 42 röster mot en.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om