På industriområdet, granne med nya centrum i Kiruna, döljer sig en säljkomet i stigande. Kontoret för Järnhand är svårt att hitta men det får sin förklaring eftersom företaget ingår i Dennis Sammelins större företag, Profilum, som sedan länge är etablerat på orten.
– Vi är doldisar som kör undercover här, säger företagets vd Dennis Sammelin, som driver det större företaget och som nu startat en ny verksamhet inriktad på arbetshandskar.
Det finns många etablerade företag som säljer arbetshandskar. Järnhand Norrlandshandsken konkurrerar med stora märken men har hittat sin egen nisch. De skippar grossistledet och handlar direkt mot fabrikerna i Asien.
– Arbetshandskar är nödvändiga för företag och de kostar mycket pengar. Det är en jätteförbrukning och det finns egentligen inget annat sätt att köpa arbetshandskar på idag än att köpa från de stora grossisterna. Vi kapar grossistleden och kan sälja till våra kunder mycket billigare. Vi köper från fabrik och via vår webbshop säljer vi direkt till slutkund. Vi tjänar pengar på det och kunderna kan köpa grejerna till ett bra pris. Det är det som är vår affärsidé. Det är ingen som har gjort det tidigare som vi känner till.
Sammelin menar att de också kan hålla priserna nere genom att ha koll på vilka modeller som efterfrågas.
– Större firmor kanske har 500 modeller men vi är ett litet företag som gjort kundundersökningar och har ett ganska smalt sortiment men det sortimentet tror vi täcker 80 procent av all förbrukning.
För att lyckas krävs förtroende för fabrikerna och ett kontaktnät som spänner långt.
– Alla läderhandskar görs i Pakistan och alla doppade handskar, som är belagda med någon yta, gör vi i Kina. Man kan gå på nitar när man ska bygga tryggheten vilket kan bli väldigt kostsamt. Men vi känner ju de här personerna och har jobbat med de här fabrikerna i 20 års tid, säger Sammelin.
Montörhandskar, svetshandskar, skärskyddshandskar, oljehandskar, volymhandskar och flera andra sorter finns i utbudet. Lagren är i Kiruna och Kungsbacka där närheten till Sveriges största hamn, Göteborgs hamn, finns. I uppstartsfasen jobbar alla inblandade, med att packa beställningar på morgnarna.
– Vårt lager här är högst provisoriskt som vi har för att hålla nere kostnaderna och komma igång. Sedan, när vi har tillräcklig omsättning så kommer vi att ha lagret i Kungsbacka. Handskarna kommer in i Sverige via Göteborgs hamn och vi får ett mycket bättre flöde därifrån. Det är klart att trycka igång, men vi vill inte göra det än innan vi fått ordentlig snurr. Nu biter vi ihop själva och packar och skickar varje dag.
Totalt är de fem stycken som jobbar i företaget. Fyra personer i Kiruna och en delägare i Luleå. Men företaget har också en maskot, älgen Axel som hänger på väggen och som hängt med på resor. Axel är en 100-årig Jukkasjärvi-älg. På en annan vägg hänger ett minnesmärke.
– Första handskparet skickade vi iväg 19 september 2023. Då skickade vi 3 000 par vinterfodrade kraghandskar till en kund. Den kunden har kvar handskar ännu på lagret, säger säljaren Jim Johansson Klemo.
Med ett pågående tullkrig samtidigt som man vill expandera och utöka sin säljmarknad kan en osäkerhet infinna sig. Försäljning till amerikanska marknaden har precis inletts.
– Vi har inga handelshinder med Pakistan och Kina men vi fick nyligen en ny kund i USA, ett jättestort företag, som har köpt en stor laddning som skickas från fabriken. Vi har ännu inte fått tullfakturan så det kan bli överraskande på ett dåligt sätt. De kan bli en återkommande kund även om vi kan komma att behöva justera priset lite. Men jag tror faktiskt att det gynnar oss om priserna stiger för alla. Då blir det ännu viktigare att hitta varor till billigare priser, säger Sammelin.
Fanns det några farhågor?
– Vår utmaning är leveranstiden. Företag är vana att köpa arbetshandskar på stan. Vad vi måste få kunden att göra hos oss är att ändra sin planering så de lägger en beställning i god tid. Från att vi beställer till att vi har grejerna här är ju ungefär fem månader och det kan vara kaos på båttransporter och sådant. Det är vår stora utmaning eftersom vi är så små men när vi får en större volym och mer kunder då blir vi tryggare i att bygga större lager, säger Dennis Sammelin.