Flytten av kyrkan: "Det är ett mastodontprojekt"

Den röda träkyrkan som är 40 meter lång och 40 meter bred börjar närma sig sin unika resa till nya centrum. Där ska den fortsatt trona högst av alla. Intresset är stort både nationellt och internationellt. Nu ska projektledarens största utmaning färdigställas – flyttvägen.

Kyrkan och dess flyttväg, den sista svängen in till tomten kan dock komma att ändras.

Kyrkan och dess flyttväg, den sista svängen in till tomten kan dock komma att ändras.

Foto: Montage: Elisabeth Hedman

Kiruna2024-01-20 07:00

Sedan 1912 har den stått på sin höjd och blickat åt alla håll. Kiruna kyrka med formen som en kåta. Efter flera år av planering så stängs kyrkan den tredje juni inför flytten.

Just kyrkans form innebär en fördel när den ska flyttas. Men vi återkommer till det. 

Till veckan börjar arbetet med flyttvägen. Det handlar om att bredda den fem kilometer långa flyttvägen från åtta till 24 meter. Längs kanterna måste det vara uppröjt för att klara kyrkans bredd på 40 meter.

– Flyttvägen är ett jätteprojekt, säger Joel Ahlquist, LKAB:s projektledare för avveckling av gamla Kiruna centrum.

Vi träffar honom och projektledaren för kyrkoflytten, Stefan Holmblad, under Lombiaviadukten, som nu ska rivas för att kyrkan ska kunna rullas fram.

– Man river viadukten och sänker profilen. Grunden är att senare återställa hela flyttsträckan som den var. Men just här har planen varit att det ska bli en trevägskorsning i ett plan framöver, så vi gör den i samband med att vi river viadukten, säger Stefan Holmblad.

undefined
Under våren ska den här viadukten rivas. Vägen ska breddas från 8 till 24 meter.

Flyttvägen färdigställs i etapper. Man kommer troligtvis ändra en del av sträckan mot slutet, bland annat tjänar man 200 meter och det ska vara bättre för gångare och cyklister.

Tillsammans med klocktornet och kyrkomuren ska kyrkan flyttas under 2025. Kyrkomuren kommer tas ned sten för sten och sedan byggas upp på den nya tomten. Hjalmar Lundbohms grav ska också flyttas men den får vänta. Efter kyrkan återstår 21 kulturbyggnader som ska flyttas längs samma flyttväg.

Det finns utmaningar och så finns det utmaningar. Specialister på allt från trä till orglar och målningar har varit i Kiruna kyrka för rådgivning.

– Det här skiljer sig från andra projekt. Allt måste vara på detaljnivå, det är på detaljnivå som vi nu projekterar, går igenom processen och löpande för en nära dialog med länsstyrelsen, säger Stefan Holmblad.

 Efter att den sista gudstjänsten hållits i kyrkan den andra juni ska de lösa inventarierna tas ut och förvaras efter strikta förhållningsregler.

– De kommer vi förvara under tiden flytten sker, och det är väldigt noga med hur de ska förvaras, med temperatur och luftfuktighet.

Två frågetecken har varit altartavlan och orgeln. En specialist från Barcelona har nyligen varit upp och tittat på orgeln.

– Altartavlan måste säkras upp, den har vi utrett tillsammans med antikvarier hur vi ska säkra upp den så den klarar själva flytten. När det gäller orgeln kommer vi mest troligt plocka ner de 2858 piporna, ta ut och förvara dem innan vi sätter upp dem igen, säger Stefan Holmblad.

undefined
Orgeln med över 2000 pipor kommer troligtvis plockas ner inför flytten. En specialist från Barcelona har nyligen varit och tittat på den.

Utanpå kyrkan finns tolv förgyllda figurer i olika sinnestillstånd, som kärlek och sorg. Just de två står bredvid varandra. Figurerna är drygt två meter höga.

– De är bra förankrade, de kan vara kvar under flytten. Men det kan bli så att vi tar lös dem inför och under flytten. Det är inte beslutat än. 

undefined
Kärlek och Sorg, två av de tolv förgyllda figurerna, sitter fast förankrade, men eventuellt tas de ner inför flytten.

Vad är största utmaningen i hela det här projektet med flytt av kyrkan?

– En sak är ju att hantera orgeln och altartavlan. Men det som slog mig när jag kom in i projektet var flyttvägen, det går inte att ta Malmvägen ända fram, trots att man tycker att den är väldigt bred. Så utmaningen var att hitta hur vi tar oss fram med kyrkan, säger Stefan Holmblad, som är LKAB:s projektledare för flytten sedan två år tillbaka.

Kyrkan är ett kyrkligt kulturminne. Det är många företag och myndigheter inblandade Det är ju inte varje dag man flyttar en så stor byggnad, dessutom genom ett samhälle. 

– Det är en unik händelse att flytta en sådan här stor kyrka, åtminstone i Sverige, säger Andreas Grahn, byggnadsantikvarie på länsstyrelsen i Norrbotten.

För att få flytta en kyrka behöver man tillstånd från länsstyrelsen. LKAB planerar att lämna in en detaljerad ansökan, ett så kallat flyttprogram, till myndigheten under våren.

– Det är många frågor som är kluriga, och därför har flera undersökningar genomförts under de senaste åren. Det handlar bland annat om hur man ska flytta prins Eugens altartavla, som är limmad mot ett putsat murverk, och hur den nya kyrkotomten ska utformas för att kyrkan ska infogas i sitt nya sammanhang på ett bra sätt. De måste genom olika utredningar visa att det går att genomföra flytten utan att kyrkan skadas. Det är mycket att granska, men vi har en bra dialog, säger Andreas Grahn.

undefined
Joel Ahlquist och Stefan Holmblad pekar ut platsen för kyrkans nya placering. Kullen ska breddas och höjas 5-6 meter för att få liknande karaktär som platsen där kyrkan står nu.

På den nya kyrkotomten finns det gamla tallar som skall sparas. Kyrkan ska placeras på den högsta punkten i nya centrum. Med spiran kommer den nå högre än hotell Scandic.

Men hur var det nu med formen på kyrkan? Med kåtan som förebild ritade arkitekten Gustaf Wickman kyrkan.

– Byggnadens konstruktion är till vår fördel. Den är en fackverksbyggnad, byggd som en kåta. Hela byggnaden är som en fackverkskonstruktion, säger Joel Ahlquist.

Stefan Holmblad nickar instämmande.

– En byggnad som har balkar som en triangel håller bättre ihop än raka väggar. Det är mycket mer stabilt att flytta något som är byggt på det här sättet, säger han.

undefined
Gustaf Wickman hade kåtans konstruktion som förebild när han ritade Kiruna kyrkan som invigdes 1912 av dåvarande biskop Olof Bergqvist.

I projektet har de flyttat kyrkan tusentals gånger. I datamodeller. 

Okej att ni sitter med de här datamodellerna, men är ni eller har varit oroliga?

– Det är alltid en oro. Men jag är ingen katastroftänkare. Oron blir mindre och mindre ju mer man vet. Vi har ett bra samarbete med alla inblandade, och ett så nära samarbete med pastoratet, säger Joel Ahlquist.

Vi åker till den nya tomten som ligger i anslutning till kyrkogården. Här ska den befintliga kullen breddas så man får liknande känsla som vid den nuvarande kyrkoplatsen.

undefined
Stefan Holmblad leder projektet med att flytta kyrkan.

Projektledaren Stefan Holmblad har som medlem i gospelkören många gånger tittat sig omkring i kyrkan och undrat hur det ska gå med flytten. Men nu känner han sig lugn.

– Ser vi en risk så tittar vi på hur vi ska hantera den. Allt eftersom kan vi kanske släcka den, eller sänka risktalet. Ju längre vi kommer in i projekteringen så arbetar vi bort riskerna. Skulle vi sett att risken var för stor så hade vi inte kunnat genomföra projektet. Men vi har kommit så långt i det här projektet nu att jag känner mig helt trygg i det.

Intresset är stort från både nationellt och internationellt håll. Allt fler hör av sig när många års planering nu börjar bli verklighet. 

– Det är väldigt speciellt att flytta en kyrka, säger Joel Ahlquist, där vi står nedanför kullen på den oplogade tomten. 

Hit ska kyrkan rulla in sommaren 2025.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!