Stängt på akuten - avtalsbrott enligt Gruvtolvan

Sommarstängningen av akutkirurgin vid Kiruna sjukhus är ett avtalsbrott från landstingets sida.Det anser Harry Rantakyrö och Stig Starlind i Gruvtolvans styrelse.- Det här visar att överenskommelser med landstingsledningen inte är något värt, säger Harry Rantakyrö.

Gruvtolvans Stig Starlind och Harry Rantakyrö är besvikna på landstingets sommarstängning av akutkirurgin i Kiruna.  Förbundets jurister ska undersöka om det är ett avtalsbrott. FOTO: Hans Sternlund och Scanpix

Gruvtolvans Stig Starlind och Harry Rantakyrö är besvikna på landstingets sommarstängning av akutkirurgin i Kiruna. Förbundets jurister ska undersöka om det är ett avtalsbrott. FOTO: Hans Sternlund och Scanpix

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-05-11 20:56
I september 2005 skrevs överenskommelse där Norrbottens läns landsting förbinder sig att genomföra vissa åtgärder vid Kiruna sjukhus.
Bland annat ska "kompetens finnas tillgängligt inom sjukhuset för att utföra unika akuta kirurgiska åtgärder vid behov".
I gengäld skrev Gruvtolvan, LKAB, Kiruna kommun, Rymdbolaget, Företagarna och Progessum under på att sjukvården i Kiruna är säker. Man skulle med andra ord avhålla sig för att kritisera landstinget.
Ingen beredskap
För två veckor sedan presenterade sjukhusledningen planeringen för sommaren där det framkom att man inte kommer att ha en operationssköterska och undersköterska i beredskap under kvällar, nätter och helger.
Orsaken anges inte i första hand vara besparingar utan för att kunna ge personalen en sammanhängande sommarledighet.
Blev lurade
Följden blir dock att man inte kommer att kunna genomföra operationer utanför kontorstid under åtta veckor. Följden blir också, anser Gruvtolvan, att landstinget bryter mot överenskommelsen.
- De som antydde att vi blev lurade när vi skrev på överenskommelsen fick rätt. Det här visar att landstingsledningen anser att vi bara ska ha en vårdcentral i Kiruna, säger Harry Rantakyrö.
Ett avtalsbrott?
Harry Rantakyrö och Stig Starlind säger att de ska låta förbundets jurister titta på ärendet och se om det kan vara fråga om ett avtalsbrott.
Landstingsrådet Kent Ögren (S) anser bestämt att så inte är fallet. Han anser att överenskommelsen inte reglerar att det alltid ska finnas beredskap att utföra unika och akuta operationer vid Kiruna sjukhus.
- Det enda som finns specificerat i överenskommelsen är hur man ska göra innan Ivak-lösningen är genomförd vid sjukhuset.
Har Gruvtolvan feltolkat överenskommelsen?
- Vi anser i alla fall att vi levererar enligt överenskommelsen. Jag kan bara beklaga att det råder delade meningar om hur den ska tolkas. Vi ska påkalla en träff i höst där vi ska ha en utvärdering och försöka få en bra relation med parterna i Kiruna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om