Stängningshot mot Kirunas krematorium

Senast den 31 december 2011 måste Kiruna krematorium vara utrustat med rökgasrening.Annars tvingas kyrkan stänga krematoriet och utföra kremeringar på annan ort.

Krematoriet Kiruna måste stängas den 31 december 2011 om man inte installerar rening lör fem till tio miljoner kronor. FOTO: Jessica Rosengren

Krematoriet Kiruna måste stängas den 31 december 2011 om man inte installerar rening lör fem till tio miljoner kronor. FOTO: Jessica Rosengren

Foto: Jessica Rosengren

KIRUNA2010-04-18 06:00
Kremeringarna i centrala Kiruna har varit omtvistade sedan krematorierna blev tillståndspliktiga för tre-fyra år sedan.
Länsstyrelsen har tidigare beslutat att stänga krematoriet, men beslutet överklagades till Miljödomstolen som skickade tillbaka ärendet till länsstyrelsen med hänvisning till stadsflytten.
I fredags tog länsstyrelsen ett nytt beslut.
Kräver bästa teknik
Kramatoriet får vara kvar om man installerar bästa möjliga teknik för att få bort stoft och kvicksilver från utsläppen.
Enligt Inge Johansson vid länsstyrelsen kostar det mellan fem och tio miljoner kronor att installera rening med kolmetoder.
Krematoriet på Örnäset i Luleå ställdes inför samma ultimatum för två år sedan och där tog man beslutet att bygga.
Där handlar det dock om omkring 800 kremeringar om året jämfört med omkring 80 i Kiruna.
- Det är frågan om de klarar kostnaden i Kiruna med så få kremeringar som det handlar om. Jag vet att de också tittar på ett samarbete med Gällivare eller Luleå, säger Inge Johansson.
Det skulle innebära många och långa transporter efter landsvägarna. Men att fortsätta använda krematoriet innebär också bränsleåtgång.
- Det går åt bra många liter olja för att genomföra en kremering i 800 grader. Det räcker till många bilturer, säger Inge Johansson.
Två alternativ
Fristen till den 31 december 2011 är satt för att Kiruna kyrkliga samfällighet ska hinna upphandla och bygga reningsutrustningen, om det är det som man beslutar sig för.
Det andra alternativet är att sluta med kremeringar på plats och ställe.
- Vi har experter som kan frågan. Vi får be dem titta på det här och återkomma i ärendet, säger Thore Klippmark (S), ordförande i samfälligheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om