Stängning av badhuset oroar

När Kiruna badhus ska renoveras måste det i värsta fall hållas stängt under ett års tid.Det är en alldeles för lång tid, tycker Kiruna simsällskap.

Marianne Öhman, ordförande i Kiruna simsällskap, oroas över att badhuset i Kiruna kan komma att hållas stängt i ett år under renoveringen. FOTO: Alexander Linder

Marianne Öhman, ordförande i Kiruna simsällskap, oroas över att badhuset i Kiruna kan komma att hållas stängt i ett år under renoveringen. FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2010-03-26 06:00
Valet står mellan att totalrenovera befintligt badhus för 68 miljoner kronor, eller att bygga en ny simhall för 175-225 miljoner kronor.
Kommunstyrelsens arbetsutskott har i alla fall bestämt sig. Det föreslår en renovering.
- Det är en central plats som fungerar långt in i framtiden, 20-25 år, tills det blir aktuellt att flytta på sig, säger kommunsstyrelsens ordförande Kenneth Stålnacke (S).
Kommunfullmäktige tar det definitiva beslutet senare i vår.
Men renoveringen kan också innebära att badhuset måste hållas stängt under ett år. Simundervisningen för de minsta barnen kan då hållas i Thulebadet.
Kiruna simsällskap har ett 40-tal aktiva barn och ungdomar. Föreningens ambition är att delta i tre tävlingar per år.
Men signalerna om att badhuset kan komma att hållas stängt i ett år oroar.
- Vi lägger inte in någon värdering i om det ska byggas nytt eller renoveras. Vi kan bara konstatera att om den stängs i ett år så riskerar klubben och simträningen i Kiruna att ödeläggas, säger Marianne Öhman, ordförande i föreningen.
Hon menar att ett sådant uppehåll kan göra att barnen tappar intresset för simning.
- Då väljer de med stor sannolikhet andra fritidsaktiviteter och jag tror inte att de kommer tillbaka, säger Marianne Öhman.
Hon säger också att simning är en skonsam träning som passar barn med vissa sjukdomar och funktionshinder.
- Vi får se om det går att hitta en praktisk lösning. Vi ska göra det vi kan för att stängningen ska vara så kort tid som möjligt, säger Kenneth Stålnacke.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om