Stängd ambassad hindrar skolutbyte

I 14 år har Bolagsskolan i Kiruna haft ett utbyte med en skola i byn Kafuta i Gambia i Västafrika.Med jämna mellanrum brukar elever och lärare ges möjlighet att besöka Kiruna.Nu blir det dyrare och besvärligare på grund av att Sverige har stängt ambassaden i grannlandet Senegal.

Skolbarn i Kafuta, Gambia, som har ett utbytesprogram med Bolagsskolan i Kiruna.  FOTO: privat

Skolbarn i Kafuta, Gambia, som har ett utbytesprogram med Bolagsskolan i Kiruna. FOTO: privat

Foto: privat

KIRUNA2010-09-22 06:00
Ebrima Jadama, 26, har tillbringat tre veckor i Kiruna och har precis gjort sitt sista besök på Bolagsskolan inför hemresan. Under sina klassbesök har han lärt känna många av eleverna och det blir många känslosamma farväl.
Utsikterna till att han kan hälsa i Kiruna på fler gånger är inte så stora nu när den svenska ambassaden i Senegal har stängt.
Enligt utrikesdepartementets hemsida håller honorärt generalkonsulat håller på att upprättas i Dakar. Men vilka tjänster som konsulatet kan utföra ges först när konsulatet är på plats.
En lång avstickare
Tills vidare hänvisas viseringssökanden till närmaste svenska ambassad som är i Rabat i Marocko eller Abuja i Nigeria.
För Ebrima Jadama blev det en flera hundra mil lång avstickare till Nigeria, vilket kostade 12 000 kronor extra för värdfamiljen i Kiruna.
- Jag fick stanna i tre dagar och de ställe många frågor. Mitt ärende var ändå prioriterat. Jag fick först beskedet att det skulle ta tio dagar och för andra kan det ta tre veckor innan de får sitt visum, säger han.
Han tillägger.
- Det känns som att de stoppar människor från att resa från Västafrika till Sverige.
Bekostat utbildning
Ebrima Jadama var den förste eleven vid skolan i Kafuta som fick fadderföräldrar i Kiruna. Gun Jonsson har hjälpt honom sedan han gick i fjärde klass.
På senare år har makarna Gun-Britt Mäkitalo och Bosse Käck varit med och bekostat Ebrimas utbildning till revisor.
Nu arbetar han på en firma i Serecunda i Gambia parallellt som han vidarutbildar sig. Det blir inte mycket tid till nöjen.
- Han är fantastiskt ambitiös och duktig. Det har varit väldigt roligt att vara med och hjälpa honom under alla år.Vi hoppas att konsulatfrågan löser sig så att han kan besöka oss fler gånger, säger Gun-Britt Mäkitalo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om