"Stäng krematoriet"

KIRUNA. Kirunapartisten Arne Kaati kräver att krematoriet stängs med omedelbar verkan med tanke på den otillräckliga rökgasreningen. Han har överklagat länsstyrelsens beslut att tillåta fortsatt verksamhet fram till 31 december 2009.

Foto:

KIRUNA2008-06-24 06:00
Meningarna kring Kiruna krematoriums vara eller inte vara fortsätter. Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation beslutade den 29 maj i år att krematoriet måste stängas på grund av dess centrala läge i kombination med kvicksilverutsläppen. Kiruna kyrkliga samfällighet har dock fått dispens att fortsätta med verksamheten fram till utgången av 2009.
Bör uppnå miljökraven
Arne Kaati, kip, kräver emellertid att kremeringen upphör omedelbart.
- Det är såpass hälsovådligt. Kyrkan borde gå i bräschen för miljön och det anser jag att den inte gör i Kiruna när det söks dispens.
Arne Kaati anser fortsatt att samfälligheten borde ha agerat för flera år sedan och byggt om krematorieugnen för att uppnå miljökraven. Han har framfört sina synpunkter i en överklagan till miljödomstolen i Umeå. Bland annat hänvisar han till Miljöbalkens kapitel 1 och 2 som redogör att människors hälsa och miljön ska skyddas mot skador och olägenheter, samt att vid yrkesmässig verksamhet ska bästa möjliga teknik användas för att undvika skador.
Thore Klippmark är fastighets- och kyrkogårdsnämndens ordförande:
- Det finns ingen anledning att tvivla på länsstyrelsens beslut att bevilja dispens. De har den kunskap som krävs. Jag litar på länsstyrelsen, säger Thore Klippmark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om