Stålnackes tunga förlust

Avgående kommunalrådet Kenneth Stålnacke fick ingen tung politisk post i kommunen av medlemmarna i Socialdemokraterna.Han förlorade omröstningen om ordförandeposten i Kirunabostäder mot Sten Nylén med 34-36.- Jag tror framför allt de som har kryssat mig i valet kommer att bli förvånade.

Kenneth Stålnacke var besviken och förvånad efter att ha förlorat omröstningen om den enda tunga post han kandiderade till. Här är han i samspråk med partiveteranen Malte Heikki på medlemsmötet.          FOTO: HANS STERNLUND

Kenneth Stålnacke var besviken och förvånad efter att ha förlorat omröstningen om den enda tunga post han kandiderade till. Här är han i samspråk med partiveteranen Malte Heikki på medlemsmötet. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-12-13 06:00

Det blev ett utdraget medlemsmöte för Socialdemokraterna i Kiruna där det dröjde över tre timmar innan man var framme vid omröstningen som alla hade väntat på.

Valberedningen hade föreslagit att Sten Nylén skulle få fortsatt förtroende av ordförande för det kommunala bolaget Kirunabostäder.

En riktig rysare
Kenneth Stålnacke var nominerad av flera föreningar och ställde upp som motkandidat. Det var hans enda chans att få en tyngre post i kommunen.

Valet blev en rysare där det hade räckt med att en enda person hade röstat annorlunda för att lotten hade fått avgöra.

Kenneth Stålnacke var besviken och förvånad efteråt.

- Det är klart att jag är förvånad att mindre än hälften av medlemmarna har röstat på mig. Jag har jobbat hårt för partiet i 28 år, lett kommunen i sju år och tycker att jag har varit lyckosam. Framför allt tror jag att de som valt mig blir förvånade och undrar vad det här är för ett parti, säger han.

Nu blir Kenneth Stålnackes enda post ordförandeskapet i kommunfullmäktige som mer ses som ett hedersuppdrag än en politisk plattform.

Påverkar det här dina tankar om en comeback som kommunalråd efter valet 2014?
- Det ligger så långt fram i tiden. Jag har ett nytt jobb på folkhögskolan och ska fokusera på det. Jag kommer fortsätta att vara politiskt aktiv, men i vilken omfattning får vi se.

En nöjd Nylén
Valets segerherre Sten Nylén var glad över att få fortsatt förtroende.

- Det var magpirrigt och jag hade ju en minst sagt tung motkandidat.

I övrigt gick valen som väntat:

Roger Suup blir ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Siv Gunillasson i fritids- och kulturnämnden och Lars Törnman i Tekniska verken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om