Stålnacke ville slippa betala för annonsbild

Kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S) använde olovligen en upphovsrättsskyddad bild på sig själv till sin personalvalskampanj i Kirunas lokala annonsblad.Därefter bad han att få slippa betala för den.- Jag tycker att han beter sig respektlöst, säger frilansjournalisten Helena Sjöholm.

Kommunalrådet Kenneth Stålnacke.

Kommunalrådet Kenneth Stålnacke.

Foto: Hans L. Olofsson

KIRUNA2010-09-18 06:00

Det var i veckans utgåva av Kiruna annonsblad som Kenneth Stålnacke hade en helsidesannons inför personvalet som han betalade för ur egen ficka.
Bilden på honom har Helena Sjöholm tagit till en tidning om alpina SM i Björkliden som Kiruna kommun var medproducent till.
Bilden var emellertid inte friköpt för fler publiceringar.
Kenneth Stålnacke försökte få ett besked från Helena Sjöholm, innan annonsbladets pressläggning, om han fick använda bilden.
Han hann inte få något svar i tid och valde då att trots detta använda bilden.
Fler kommunjobb?
Helena Sjöholm har via mejl förklarat att hennes utkomst är att sälja texter och bilder och att hon kommer att skicka en faktura för bilden.
Svaret från kommunalrådets tjänstemail blev följande:
Hej Helena!
Finns det ingen möjlighet att jag kan få använda den utan kostnad eftersom jag redan har tvingats betala 10.000:- ur egen ficka för denna annons...!?
Jag menar att när Du tog bilden till SM-bilagan så var det väl ett jobb som förhoppningsvis gav Dig bra betalt...!?
Det är väldigt mycket pengar tom för ett kommunalråd... ;-)
Du kommer säkert att få göra fler jobb för kommunen vad det lider!

Helena Sjöholm står dock på sig när det gäller betalningen och ser ingen anledning att hennes företag ska sponsra Kenneth Stålnackes valkampanj.
Hot eller löfte?
Men framför allt reagerar hon på den sista meningen i svaret.
- Jag upplevde det som ett hot. Ungefär som att jag borde tänka till om jag ville ha fler jobb för kommunen, säger hon.
I går gick Kenneth Stålnacke med på att betala fakturan. Han säger att han trodde att det var okej att använda bilden, men att han självfallet ska göra rätt för sig när det inte var så.
Han beklagar också formuleringen om "fler jobb för kommunen vad det lider".
- Det var en dålig formulering, som jag ångrar att jag skrev och som har jag bett om ursäkt för. Det var inte menat vare sig som ett hot eller ett löfte. Jag skrev den i all välmening eftersom jag anser att hon är duktig och gör ett bra jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om