Det är i slutet av augusti och sedan i slutet av förra året under året har flera aktörer valt att stänga sina verksamheter. Bara månader efter stadshusets flytt. Antingen frivilligt av ägarna eller genom konkurs.
I Kupolenhuset fick Tempo slå igen efter nio månader. Bjöhrns café i samma galleria har stängt precis som restaurangen Svarta Björn vid busstationen. Norrbottens glas valde att flytta närmare nya centrum efter 40 år på samma adress. Livsmedelsbutiken ICF Market har gått i konkurs och Guldfynd stängde butiken under sommaren.
Enligt Sten Warborn, vd för Iduna AB som äger Guldfynd, så beror stängningen på stadsflytten.
– Hela centrum ska flytta till ett nytt område. Vi ser framför oss ett par år när det kommer bli en stor byggarbetsplats. Det är inte bra att driva en rörelse i en sådan och det är inte bra för butiken så vi stänger istället. Vi vill flytta när det är klart, men det dröjer ett par år, säger han.
Att övriga handeln i befintliga centrum planerar att flytta samtidigt i september 2022 har inte Sten Warborn hört talas om.
– Det är inget som jag känner till, att det är sagt så. Det finns ju en som sköter vårt hyresavtal för vår räkning och så har det förklarats för mig. Det har inte nämnts överhuvudtaget det du säger här och vi har tittat på vad vi ska göra under ett eller två år, säger Sten Warborn som dock säger att informationen inte hade fått företaget att ta ett annat beslut.
Tempo tvingades stänga efter bara nio månader. Enligt handlaren Daniel Ringholt beror det på att det har varit för lite folk som har handlat. Han har en känsla av att det rör sig mindre folk på stan.
– Jag tror att det har lite att göra med att stadshuset har flyttat. Det var i alla fall 200-250 personer som röde sig på stan, handlade lite, åt lunch och folk som besökte stadshuset kanske passade på att göra ärenden på stan. Det genererade nog mer kunder åt Kiruna centrum än vad man kan tänka sig, säger Daniel Ringholt.
LKAB jobbar tillsammans med kommunen och Stadsliv Kiruna för att göra centrum attraktivt. Therese Lindroth, LKAB samhällsovandling, säger att det är kirunaborna som har den största makten att påverka om verksamheter ska kunna finnas kvar på orten eller inte.
– Det är upp till var och en av oss att handla av de verksamheter vi har om vi vill att de ska fortsätta finnas kvar, säger Therese Lindroth.