I Folkets hus lokaler står tre sällskap och väntar på att få hjälp med att boka in en tur till gruvan eller få svar på allmänna frågor om Kiruna.
– Vi märker att vi fått mer och mer frågor om stadsflytten. Kanske är det för att den är så påtaglig och syns så tydligt utanför lokalen, säger Peter Salomonsson.
Det är också en ny typ av turism som man inte sett tidigare. Folk som har hört om stadsflytten och som vill veta mer, en slags rivningsturism.
– Turisterna vill veta anledningarna till att man flyttar, kanske besöka gruvan för att förstå hur de går till att få fram malmen eller så är de intresserade av hur man ska flytta till exempel kyrkan, säger han.
Peter Salomonsson ser även att intresset för fjället och naturturismen ökat, en effekt han tror kommer från pandemitiden. Pandemitiden hade även en negativ påverkan på turistnäringen i och med att färre turister i allmänhet sökte sig till Kiruna, men innan pandemin 2019 slog Kiruna rekord. Då var siffrorna 60 000 gästnätter i juli månad. Nu 2023 är den siffran 6000 fler, det vill säga 66 000.
– Man är trött på att ha folk runt omkring sig jämt. Snart är det bara här i Kiruna, Gällivare och kanske i Alaska som man kan få den kompletta tystnaden och upplevelsen att vara själv med naturen, säger han.
Ett annan trendförändring som Peter Salomonsson lagt märke till är att Kiruna lockar fler internationella gäster än tidigare.
– Fortsatt är det så att drygt 60 procent av de som semestrar i Kiruna är svenskar. Sedan har vi drygt 20 procent som kommer från Norge och därefter är det de tysktalande länderna som står för största turismen. Under vintern har vi även större inslag av britter och amerikaner..
Från övervåningen kommer en man bärande på vad som ser ut som en svart byrå. Det är en del av att turistbyrån byter till nya lokaler i nya centrum.
Turistbyråns nya lokaler det första som man ser om man kommer in mot nya centrum från Europavägen.
– Det läget är verkligen magiskt för oss. Med det läget är det ju så att vi skulle kunna starta både hundspann och skoterturer bara några hundra meter från våra nya lokaler, säger Peter Salomonsson.
Han ser ljust på framtiden och tror att det finns stor potential att växa inom natur- och äventyrsturism men ser även nya destinationer för turisterna. Även det nya badhuset skulle kunna komma att locka personer att stanna en extra dag i Kiruna.