Stadsarkitektens vision: grönska istället för bilar

Han är Göteborgaren som flyttat till Kiruna för att vara med och forma en ny "mönsterstad".
Kirunas nya stadsarkitekt, Hans Utstrand, vet att han har en stor uppgift framför sig.
- Vi har ju inte så lång tid på oss. Det måste hända någonting hela tiden nu, säger han.

"Fint kontor, bara jag får byta ut gardinerna", säger Hans Utstrand som gör sin första vecka på jobbet.

"Fint kontor, bara jag får byta ut gardinerna", säger Hans Utstrand som gör sin första vecka på jobbet.

Foto: Simon Eliasson

Kiruna2013-04-09 05:30

När NSD träffar Hans Utstrand har han precis avslutat sin första dag på jobbet. Han berättar att han från hemstaden Göteborg följt stadsomvandlingen under ett par års tid, men att det var först när han sökte tjänsten som han verkligen började intressera sig.

När han väl fick erbjudandet var det inte mycket att fundera på.

"Värdig avslutning"
- Jag insåg att chansen inte skulle komma igen. Jag har ju några år på nacken och tycker att det här känns som en värdig avslutning, säger han.

Hans Utstrand är 63 år gammal och har under sin karriär bland annat arbetat som stadsarkitekt i Flens kommun och senast som planchef i Lerums kommun. Under 19 år arbetade han på Trafikverket där han bland annat hade som uppgift att titta på hur väg och stad möts på bästa sätt. Med en sådan bakgrund är det kanske inte så konstigt att det är just infrastrukturfrågorna som Hans Utstrand återkommer till. Han vill att nya Kiruna ska ha en stadskärna utan tung och farlig trafik, något som går helt emot vägdragningen i det vinnande förslaget "Kiruna 4-ever" där nya E 10 går rakt igenom stadskärnan.

- Det är akilleshälen i förslaget. Varför ligger den där? Hur har de tänkt? Det går inte att bygga en modern stad med en väg med så tung trafik som går rakt igenom stadens kärna. Om det här projektet ska fungera på ett bra sätt så är den vägen en nyckelfråga. Om inte den vägen fungerar kommer det vara svårt att få det andra att fungera också.

Hur vill du att E 10 ska ligga?
- Jag har inte hunnit tänka på det, men inte så som det är i förslaget. Den blir som en barriär. Jag böjer mig naturligtvis om det visar sig att man ska sitta ner och vara tyst, för det kommer ju tids nog. Men däremot kan man ju påtala att det här bör man tänka på.

Är det din erfarenhet att man tids nog får hålla tyst?
- Nej, jag har fått igenom mycket som arkitekt. Men jag vet samtidigt att det är mycket politik i sådant här, det är andra krafter som värderas högre, säger han.

Någon klar bild av Kiruna har Hans Utstrand inte, han har varit på plats för kort tid förklarar han. Men på frågan hur hans vision om nya Kiruna ser ut kommer svaret snabbt, "en modern framtidsstad". Kollektivtrafiken ska utvecklas, staden ska vara miljösäkrad med mycket grönska och få bilar.

- När man har den här möjligheten ska ju staden bli bra. Mitt jobb blir att förankra det arkitekterna uttrycker i både nämnden och hos medborgarna. Man får inte forcera någon del utan att tänka på vad följderna blir. Man har inte möjlighet att göra fel här, säger han.

Första etappen börjar ju snart, kommer man hinna med?
- Det kommer bli svårt att hinna med allting, men är alla samspelta och drar åt samma håll så går det nog att hålla tabellen.

Tror du att alla kommer dra åt samma håll?
- Det vet jag inte. Många Kirunabor inser att nu måste det ske någonting, att man har tryck på sig. Men man får ändå inte forcera det så hårt att det blir ett dåligt arbete. Man måste ha höga krav och verkligen peka på det som är tveksamt. Mitt jobb är ju att informera LKAB och politikerna om vad som jag tycker är bäst för invånarna. Om det nu är en mönsterstad man vill ha så måste man tänka sig för hela tiden. Det här är ju unikt, gör man det här bra så blir det ju en värdemätare för andra städer, säger han.

Hans Utstrand om:

Stadshuset

? Utsedd till Sveriges vackraste offentliga byggnad 1964, men enligt min mening en byggnad i tidens anda: monumental, oåtkomlig och maktfull, dåtidens myndighetsarkitektur. Men det finns detaljer som är utsökta som jag hoppas att vi kan rädda. Vann Kasper Salinpriset 1964.



Berlinmuren

? Passande namn! Jag har svårt att uttala mig om det här. Känns snabbt, billig?









Kiruna Kyrka

? Ett mästerverk att vara försiktig med. Helt fantastisk. Historiskt så borde jag kunna lite mer om den. Men den är absolut värt att rädda, en av våra absolut vackraste kyrkor i landet.





Snusdosan Spottkoppen

? Typiskt Ralph Erskin finurlig arkitektur, karaktäristisk på sitt sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!