Under långfredagen blev en ren påkörd och svårt skadad av en skoter i Pajala kommun. Renen var svårt sargad men levde när den hittades och var tvungen att avlivas.
– Jag tycker att det är för jävligt. Oberoende vad som ligger bakom, om den här människan har något agg mot samer eller renskötare så ursäktar det inte det beteende man har, det går inte att göra annat än att fördömma, säger Jenny Wik Karlsson, verksamhetschef och förbundsjurist vid Svenska samernas riksförbund, SSR.
Hon menar att det är svårt att säga om liknande brott ökar eller inte eftersom det inte finns någon statistik.
– Om en ren blir skjuten och dör på en gång, då är det inte djurplågeri utan skadegörelse. När man ska söka på statistik i polisens ärendehantering så får man upp alla brott som har med skadegörelse att göra, och det är ganska många. Så det är svårt att få fram statistik och en samlad bild.
Jenny Wik Karlsson är starkt kritisk till att polisen först inte tänkte åka ut till anmälningen om renen i Pajala kommun.
– Det var inte givet att polisen skulle komma ut och göra den här insatsen, det krävdes faktiskt att samebyn vid flertalet tillfällen fick ringa polisen för att de skulle avsätta resursen. Så ska det inte behöva vara.
– När man har den här typen av brott ute i naturen så försvinner spår snabbt, så det tycker jag är väldigt bekymmersamt. Nu kom polisen ut och det ska dem ha cred för att de ändå lade ner de resurserna.
Hur vanligt är det att en polisanmälan leder till en utredning?
– Det är väldigt ovanligt därför att de är väldigt svårutredda. Dels så förutsätter det att polisen kommer ut och gör en brottsplatsundersökning. För att få någon fälld så måste du dels ha väldigt mycket bevisning som kan knyta en person till det här, att man som i det här fallet hittade ett antal olika spår och säkrar dem och att polisen använder de tekniska resurser som finns i form av dna-analyser till exempel.
SSR uppmuntrar samebyarna att anmäla när renar eller de själva utsätts för hat och hot.
– Vi vet att många samebyar känner en frustration för att det inte leder till någonting i de flesta fall, att det läggs ner. Samtidigt vet vi att det inte finns statistik på det här, och om det inte finns statistik så kommer inte vi kunna lyfta det högre upp och visa att det är ett problem.