Sportlovsonsdag både inne och ute

Skidåkning, tipsrunda och lite böcker. Halva sportlovsveckan har gått och i Kiruna finns aktiviteter för sportlovslediga både utomhus och inomhus.

SPORTLOVSLÄSNING. Syskonen Isabell, Max och Ebba tar sig en bokstund innan de ska testa bibliotekets sportlovsaktiviteter - tipsrunda och teckna till en utställning på temat Kul på vintern.

SPORTLOVSLÄSNING. Syskonen Isabell, Max och Ebba tar sig en bokstund innan de ska testa bibliotekets sportlovsaktiviteter - tipsrunda och teckna till en utställning på temat Kul på vintern.

Foto: Hanna Dahlström

KIRUNA2016-03-09 21:47

Luossabacken har öppet varje dag och sportlovslediga barn och ungdomar åker gratis.

På onsdagen var det mulet och temperaturen låg kring nollan. På torsdagen ser det ut att bli klart till halvklart, men på fredag kommer solen och det blir "kanonväder", berättar backens personal.

Under sportlovsveckan har förmiddagarna varit ganska lugna, men efter lunch har backarna fyllts.

– Det har varit bra med folk – full snurr hela tiden i alla backarna, säger Niklas Pålsson, som på onsdagen skötte barnliften.

NSD fick en pratstund med sexåringarna Ethel och Erik Poikola och Elsa Åström innan de skulle upp i liften för ännu ett åk. De är alla överens om att det är kul att åka skidor – det allra roligaste är att åka i hoppen i parken, tycker tvillingarna Ethel och Erik.

Elsa säger att det är roligt med sportlov för att man får vara ledig och sporta.

Vad är det bästa med att åka skidor då?

– Att man har kul, för det finns inget rätt och fel, säger Elsa Åström.

Syskonen Olivia, Joar och Axel Krigsman hade fått skjuts upp till backen av farmor Ingrid, som passar på att umgås med barnbarnen när de är lediga.

För Olivia blev ondagens åkning premiären för säsongen. På sportlovet brukar hon annars vara med sina kompisar och åka skoter.

– Jag spelar dataspel. Det är när man är ledig man hinner göra det extramycket, säger Joar.

– Jag brukar vara vaken sent, titta film och spela tv-spel, säger Axel.

Även Kirunas stadsbibliotek har aktiviteter för sportlovslediga på barnavdelningen.

Dels kan man gå en tipsrunda med frågor om olika barnböcker och det finns en ritstation där barnen kan teckna på temat Kul på vintern. Teckningarna kommer efter lovet att sättas ihop till en utställning och priser kommer lottas ut till deltagarna.

När NSD träffar syskonen Ebba, Max och Isabell har de precis slagit sig ned med varsin bok på biblioteket, innan de ska ta sig an både tipsrundan och att rita till utställningen.

De är överens om att de både gillar att ha sportlov och läsa på biblioteket. Max gillar mest böcker om riddare och om Star Wars.

– Alla böcker, säger Ebba att hon tycker bäst om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om