– Det kändes stort att vara bäst i norrland eftersom det var en uttagning inför SM-finalen. Vi kände igen mycket av råvarorna så det kändes tryggt men att tävla är en helt annan sak, man vet ju inte vad juryn och domarna tycker, säger Johan Lans, ägare Spis, som tävlade under helgen tillsammans med kocken Anton Martinsson.
Upplägget på tävlingen är att lagen bestående av två till tre personer hade tre timmar på sig att laga en trerätters meny i sex normalportioner över öppen eld. Tillagningen får göras med Muurikka och Trangiakök och de tävlande hade tillgång till ett begränsat antal redskap.
Innan tävlingen hade de fått en lista på lokalproducerade råvaror de fick använda sig av och som fanns att tillgå på en matmarknad i anslutning till tävlingen.
– Vi fick gå runt och plocka det vi ville ha. Vår meny bestod av en tartar på vildfångad fjällröding till förrätt, reninnanlår med glödbakade rotsaker till varmrätt och till efterrätt en variation på hjortron, vildhallon och blåbär, säger Lans.
Johan Lans säger att det var fem lag och som alla höll hög kvalitet och att konkurrensen var stor. Nu laddar de inför finalen i Skövde där de ska mätas mot 14 lag.
– Vet redan nu vilka råvaror som finns och satsar på ostron gös och kyckling. Till helgen ska vi provlaga menyn och finslipa det sista. Annars känns det bra inför finalen men lite nervöst eftersom det är en del nya råvaror som vi inte har jobbat med lika mycket. Målet är att vinna, säger Johan Lans.