Sparbanken nord stärker sin profil

Mitt i bankkrisen tar Sparbanken nord över kontoren i Kiruna, Pajala, Överkalix och Övertorneå från Swedbank.– Vi vill stärka vår profil som en regional bank, säger Erik Hägglöv, vd vid Sparbanken nord.

Swedbank tar ned skylten i bland annat Kiruna. Sparbanken nord tar över från och med den 1 maj. FOTO: HANS STERNLUND

Swedbank tar ned skylten i bland annat Kiruna. Sparbanken nord tar över från och med den 1 maj. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

Kiruna2009-03-18 11:26
Övertagandet innebär att Sparbanken nord kommer att finnas i tio kommuner, ökar sin affärsvolym från 24 till 28 miljarder kronor och utökar personalstyrkan till omkring 200 medarbetare.
”Kloka affärer”
Enligt Erik Hägglöv kommer man möjligen att anställa någon fler vid de förvärvade kontoren. Det är i vart fall inte tal om att säga upp personal.
– Vi har inte köpt kontoren för att skära ned, utan för att göra kloka och långsiktiga affärer. Nu ska vi se över hur kontoren är strukturerade och bemannade, sedan får vi återkomma till hösten med eventuella nyanställningar, säger han.
Sparbanken nord är länets enda fristående sparbank. Genom en rad fusioner och förvärv har banken gått från att vara en lokal sparbank för Piteåtrakten till att ha verksamhet i en stor del av Norrbotten. De senaste förvärven är dåvarande Föreningssparbankens kontor i Jokkmokk, Gällivare och Malmberget.
Ökade kostnader
Enligt Erik Hägglöv har banken klarat sig bra i krisen så här långt, men behöver växa för att klara de ökade administrativa kostnader som bankkrisen kommer att driva fram.
– Även vi ser en liten tendens till ökade kreditförluster och ingen vet hur lång krisen kommer att bli. Så här långt har vi klarat oss bra, men det gäller att vara ödmjuka inför framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om