Sören Häggroth åtalas

Efter snart tre års utredande har åklagare beslutat att väcka åtal mot folkrörelseledaren Sören Häggroth i Kiruna.- Det kan låta konstigt, men jag tycker att det är bra, säger Sören Häggroth själv.

Sören Häggroth åtalas för två fall av grovt bedrägeri. "Jag tycker att det är bra att allt kommer att läggas fram på bordet i en domstol. Då blir det slut på spekulationerna", säger han.                                              FOTO: Hans Sternlund

Sören Häggroth åtalas för två fall av grovt bedrägeri. "Jag tycker att det är bra att allt kommer att läggas fram på bordet i en domstol. Då blir det slut på spekulationerna", säger han. FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-09-19 06:00
Sören Häggroth var föreståndare vid Folkets hus i Kiruna när han polisanmäldes för trolöshet mot huvudman av föreningens styrelse samt för bedrägeri av två bolag. Samtidigt gjorde Kiruna kommun en anmälan mot Folkets husföreningen.
Hamnade i Stockholm
Ärendena utreddes först vid åklagarmyndigheten i Gällivare, flyttades därefter till ekoroteln i Luleå innan ärendet hamnade vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.
Där beslutade åklagaren Staffan Granefeldt i går att lämna in en stämningsansökan gällande två fall av grovt bedrägeri till Gällivare tingsrätt.
Sören Häggroth fick ta emot beskedet i går eftermiddag av medier och det är han starkt kritisk till.
- Jag tycker att det är uppseendeväckande och mycket dålig stil att åklagaren inte har kurage att meddela mig om beslutet om att väcka åtal, särskilt med tanke på att utredningen har pågått i tre år, säger han.
Offentlig på tisdag
Stämningsansökan ska postas på måndag och blir offentlig först på tisdag. Åklagaren ville i går inte redogöra närmare om innehållet eller på vilka punkter han har valt att gå vidare med.
Även Sören Häggroth själv svävar i ovisshet om detaljerna.
- Men jag tycker att det är bra att allt kommer att läggas fram på bordet i en domstol. Då blir det slut på spekulationerna. Jag har i ett tidigt skede sagt att om jag har gjort något fel ska jag stå för det. Nu kan jag också lyfta frågan om hur ärendet har skötts. Vad har hänt under dessa tre år? säger han.
Reglerat skulderna
Sören Häggroth har tidigare sagt att han har reglerat alla skulder, utom den till Folkets hus, efter att själv har sökt upp fordringsägarna. Han har inte gått in desto närmare på hur det har gått till.
- Det är tack vare inträffad händelse, har han sagt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om