Sommarens höjdpunkt - dra till "kolla"

För vissa var det en ångestfylld separation från föräldrarna.Andra såg fram emot vistelsen på sommarkolonin hela året.Nu öppnar kommunens bildarkiv en utställning om det som i Kiruna alltid kallats för "kolla".

Foto:

KIRUNA2008-05-09 06:00
Redan på öppningsdagens förmiddag var det många företrädelsevis äldre Kirunabor som sökt sig till bildarkivet för en tripp efter minnenas allé.
Bröderna Ove och Stig Uddenberg kände igen sig själva på en av bilderna. För dem var det alltid sommarens höjdpunkt att få åka på kollo - eller "kolla" som var det lokala slanguttrycket.
Stig fick grötpriset
- Första gången som jag åkte var jag bara sex år och egentligen för liten. Jag ville följa med brorsorna så jag gömde mig bakom gardinerna i kupén. När de hittade mig hade de inte hjärta att låta mig stanna hemma, berättar Ove Uddenberg.
Bröderna berättar om äventyr och upptåg, och om det speciella grötpris som gick till den som gått upp mest i vikt under vistelsen.
En tanke med kolonierna var ju att barnens hälsa skulle förbättras genom god hygien, vistelse i varmare klimat och rikligt intag av näringsriktig mat.
- Brorsan fick grötpriset ett år. Han gick upp flera kilo och morsan höll knappt på att känna igen honom när han skulle hämtas på stationen, säger Ove.
En annan som hittade igen sig själv på bilderna var Adela Fors - i tidstypiska hornbågade solglasögon på en svartvit bild från 1960. Hon arbetade som kokerska under många somrar på olika kolonier.
Ombyte för hemmafru
För henne var det ett avbrott i tillvaron som hemmafru. Det blev möjligt att resa tack vare att barnen också åkte på kolla.
- Det fanns inget annat än sommarjobb för hemmafruar på den tiden. Det var lite ombyte att få komma i väg, minns hon.
Den första sommarkolonin ordnades redan 1910 av Hjalmar Lundbohm som såg att många av barnen i Kiruna var sjuka och svaga. Kirunas första permanenta koloni var Mellbystrand i Halland som Barnensdagföreningen ägde mellan 1945 och 1971.
Den riktiga storhetstiden var 1960-talet då Kiruna stad ägde sex anläggningar i södra och mellersta Sverige som kunde ta emot 450 barn per sommar. Om allt detta upplyser Kirunas 100-årshistorik.
Behöver information
Det är alltså tusentals Kirunabarn som har varit på kolla och förhoppningen är att många ska ge sig tillkänna i samband med utställningen.
Bildarkivet behöver mer information om vad bilderna föreställer.
- Dokumentationen är i många fall bristfällig. När någon känner sig själva eller andra lägger vi in det i databasen, säger Bo Fors vid bildarkivet.
Några gör mer än så och kommer med sina egna privata kollabilder för inskanning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om