"Solstorm" får uppföljare

Filmen "Solstorm" får en uppföljare - återigen med Izabella Scorupco i huvudrollen.Inspelningen sker i Kiruna och Jukkasjärvi, troligtvis med start augusti 2010.- Vi har inte tagit produktionsbeslut ännu men allt pekar på att vi börjar då, säger producenten Lena Rehnberg till NSD.

Foto: Sandrew Metronome

Kiruna2010-03-16 10:26
Det är Det blod som spillts, Åsa Larssons andra bok i serien om advokaten Rebecka Martinsson, som nu ska bli film, uppemot tre år efter den populära thrillern Solstorm.
- Det tar lång tid att utveckla manus. Visst kan man massproducera film, som Wallander och Beck, men jag är inte den sortens producent, säger Lena Rehnberg på Stellanova film.
Filmen ska framförallt spelas in i Jukkasjärvi, trakterna där Det blod som spillts utspelar sig. I historien mördas en kvinnlig präst, samtidigt som Rebecka Martinsson är sjukskriven efter de våldsamma händelserna i Solstorm.
- Det handlar om en feministisk pastor i Jukkasjärvi som gör sig ovän med hela den patriarkala bygden. Det är en stark historia om kvinnokraft, säger Lena Rehnberg.
Berömmer Larsson
Manus till filmen har skrivits av Jimmy Lagnefors, en av skaparna till filmversionen av Solstorm.
- Huvuddragen från boken finns kvar, vissa karaktärer får en större roll. Åsa Larsson har läst och kommenterat, mer delaktig än så vill hon inte vara i manusarbetet, säger Lena Rehnberg som öser beröm över Kirunaförfattaren.
- Egentligen skulle Åsa Larsson lika gärna kunna vara filmregissör. Hon skriver så visionärt, man ser bilderna framför sig. Hennes böcker är som gjorda att göra film på.
"Scorupco älskar rollen"
Izabella Scorupco, filmaktuell i Änglavakt med Michael Nyqvist, gör återigen huvudrollen.
- Izabella älskar sin roll som Rebecka Martinsson. Hon har varit drivande bakom hela projektet och verkligen velat komma igång med nya filmen.
Filmen är inte helt rollbesatt men några övriga skådespelare är klara, däribland Jakob Eklund, Lena B Eriksson och Göran Forsmark från förra filmen.
Regissör blir den danske Birger Larsen i stället för Leif Lindblom, som gjorde Solstorm.
- Varje film ska ha sin karaktär, annars blir det upprepning. Jag har velat jobba med Birger Larsen jättelänge. Han är en av Nordens bästa regissörer, gjorde tv-serien Brottet och fick nyligen den danska Guldbaggen för filmen Superbrother, säger Lena Rehnberg.
"Pratar inte pengar"
Preliminär inspelningstart sker i Kiruna och Jukkasjärvi i augusti.
- Jag tyckte att det var svårt att spela in den första filmen på natten, mitt i vintern i Kiruna. Tack och lov utspelar sig Det blod som spillts på sensommaren, säger Lena Rehnberg.
I övrigt är hon mycket förtegen när det gäller filmbudgeten.
- Vi pratar inte pengar i pressen men det blir ungefär samma som till Solstorm. Alla pengar är inte på plats men allt talar för att vi börjar inspelningen i augusti.
Kommer Filmpool Nord vara med som finansiär?
- Ja. De är ju de som har finansierat manusutvecklingen, säger Lena Rehnberg.
"Inga kommentarer"
Men Per-Erik Svensson, vd för Filmpool Nord, vill inte alls kommentera projektet.
- Vi har inte tagit några beslut ännu angående filmen. Jag fick en ny manusversion så sent som i går och har inte hunnit läsa det.
Men Filmpool Nord är med som samproducent?
- Det vill jag inte uttala mig om, säger Per-Erik Svensson.
Fotnot: Biopremiären av "Det blod som spillts" sker tidigast hösten 2011.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om