Solig start på Världsbokdagen

Flera morgonpigga och lässugna Kirunabor stod i solskenet utanför biblioteket och fyndade böcker på torsdagsmorgonen.

FYNDARE. Rolf Särkkimukka fyndade böcker åt sin lilla dotter.

FYNDARE. Rolf Särkkimukka fyndade böcker åt sin lilla dotter.

Foto: Ulrika Isaksson

Kiruna2015-04-24 07:17

– Det är femtonde året i rad som vi kör Världsbokdagen i Kiruna och det känns jättekul. Det brukar komma många besökare så det är en riktig folkfest, säger bibliotekschefen Carina Salomonsson.

Och det är nog många som håller med henne. Redan strax efter åtta var det flera bokälskare som samlats för att fynda böcker för bara en krona. En av dem var Rolf Särkkimukka.

– Jag tittar mest på barnböcker. Jag har hittat flera åt min dotter som är tre och ett halvt år gammal.

Spannet på borden och hyllorna med böcker är brett, allt från klassiker av August Strindberg, Sigrid Undseth och Lev Tolstoj till faktaböcker om programmering.

Men just barnböcker är det fokus på i år. Fyra hyllor fyllda med böcker säljs ut.

– Vi gallrar ut böcker för att kunna köpa in nytt och just i år har vi rensat ut mycket barn- och ungdomsböcker. Under dagen ska vi också dela ut en bok på stan och ikväll kommer författaren Mona Mörtlund till oss, säger Carina Salomonsson.

Bibliotekarien Annelie Henriksson packade ur böcker ut bananlådor.

– I stället för att slänga böckerna får folk en chans att köpa dem billigt. Det blir som en skatteåterbäring, säger hon och skrattar.

En annan besökare är den före detta bibliotekarien Tore Larsson, som noga gick igenom böckerna på borden.

– Jag letar inte efter något speciellt, jag är bara ute efter något, kanske böcker om sport. Alla älskar väl sport? Jag är också intresserad av etnografi, böcker om samerna och finska.

ulrika.isaksson@nsd.se

Världsbokdagen jubilerar

Världsbokdagen instiftades av Unesco för 20 år sedan för att uppmärksamma boken och upphovsrätten. Dagen infaller den 23 april varje år.

Idén kommer ursprungligen från Katalonien i Spanien där invånarna sedan 1900-talets början har firat skyddshelgonet Sankt Görans dag den 23 april, genom att ge en bok i gåva till någon man tycker om och få en ros tillbaka. Med inspiration från denna tradition föreslog International Publishers Association en internationell dag och Spanien lämnade förslaget till Unesco.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om