Sökes: hundra förskolelärare

På tio år måste Kiruna kommun hitta omkring hundra behöriga förskolelärare för att täcka pensionsavgångarna.Hur ska kommunen klara utmaningen?- Jobbet i sig är helt fantastiskt, men yrket måste uppvärderas, säger Yvonne Kettunen vid Lokeldarens förskola.

Karin Lindgren besökte Lapplands lärcentra för att marknadsföra sig själv. Hon hoppas få anställning i Kiruna när hon studerat klart.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Åsa Junkka</_Bildtext Fotobyline><_Bildtext Fotobyline>FOTO: Åsa Junkka</_Bildtext Fotobyline>

Karin Lindgren besökte Lapplands lärcentra för att marknadsföra sig själv. Hon hoppas få anställning i Kiruna när hon studerat klart.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Åsa Junkka</_Bildtext Fotobyline><_Bildtext Fotobyline>FOTO: Åsa Junkka</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Åsa Junkka

KIRUNA2011-01-28 06:00

Det är en fin vinterförmiddag på Lokeldarens förskola på Loussavaaraområdet i Kiruna. Barnen är upptagna av diverse upptåg i snöhögarna och lärarna får en stunds andrum.

Yvonne Kettunen och Ann-Sofi Niva är båda behöriga förskolelärare och har fortfarande långt kvar till pensionen.

De har dock kollegor som måste ersättas de kommande åren och frågan är hur det ska gå till.

Lågt värderat
Yvonne Kettunen sätter fingret på problemet.

- Mina barn kan få vikariat på LKAB och spola golv och få mer betalt än jag. Det handlar om hur arbetet värderas. Vi har ett traditionellt kvinnoyrke och vi håller på med barn, säger hon.

Hur är det att jobba för kommunen?
- Det finns ändå någon slags vilja att ha en bra förskola. Men det är redan i dag problem med att få tag på vikarier eftersom det helt enkelt inte finns folk. Då måste man som arbetsgivare fundera varför det här jobbet inte är tillräckligt attraktivt.

Funderar, det är precis vad man gör på kommunen.

Just nu håller man på att öppna en ny förskoleavdelning på Högalid och enligt skolchefen Peter Nordmark har det inte varit helt lätt att rekrytera till avdelningen.

Vikariepool
Och problemen har bara börjat.

- Det kommer att bli full huggning om att få personal till hela skolan. Det är bara roligt att det ser positivt ut på arbetsmarknaden, men för vår del innebär det att vi måste vässa klorna, säger han.

Kommunen har bland annat valt att behålla lärare trots att det egentligen har funnits för många under 2010.

Det gör man med tanke på kommande behov.

Så sent som den 10 januari införde man också en vikariepool för grundskolan, något som man redan har inom förskolan.

Utmaningar väntar
- Vi har lett till att vi har kunnat anställa sju behöriga lärare och gett dem säkrare anställningsvillkor, säger personalsekreteraren Louise-Marie Matti.

Hon säger att de hittills har lyckats bra att rekrytera behörig personal för tillsvidaretjänster, även om det i bland bara har varit en eller ett par sökande till tjänsterna.

Men som sagt, de utmaningarna kommer de närmaste åren i samband med de stora pensionsavgångarna.

- Det finns ett politiskt beslut på att öka andelen pedagoger inom förskolan. Om vi ersätter alla som går i pension med förskolelärare kommer vi att behöva omkring etthundra förskolelärare de närmaste tio åren, säger hon.

Äldreomsorgen söker också
Enligt kollegan Heid Franz är läget inom äldreomsorgen minst lika bekymmersamt. Här handlar det om att ersätta 83 personer fram
till 2015, förutsatt att alla går till 65 år.

- Det känns som att det över huvud taget är mer omsättning på personal i hela stan. Det är en väldig ruljans överallt, säger hon.

Gemensamt för de olika förvaltningarna är att man märker av konkurrensen från gruvan och övrig industri där lönerna generellt ligger högre.

Inte bara lönen
Kommunchefen Stefan Hämäläinen tror dock att lönen bara är ett instrument i kampen om arbetskraften.

- Det finns också exempel på människor som går andra vägen och som ser andra värden i sitt arbete. De söker sig till omsorgen för att få arbeta med människor. Vi har också fått draghjälp av de nya svenskarna. De kommer vara en viktig del av personalförsörjningen inom kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om