Vi har sökt Kirunas socialchef Elisabeth Hansson för att ställa våra frågor. På torsdagskvällen får vi svar i ett mejl från Ulrika Karlström, avdelningschef på individ- och familjeomsorgen. Men hon vill inte kommentera fallet med trebarnsmamman Ellen Öberg, som hävdat att hon fick rådet att ta in på vandrarhem när hon sökte hjälp.
"Som du säkert förstår kan vi inte kommentera specifika ärenden och vi kan varken dementera eller bekräfta de uppgifter du skriver om i ditt mail. Rent generellt jobbar socialtjänsten med individer och familjer som är i behov av insatser av olika slag. Gällande bostadsfrågor är det viktigt att poängtera att socialtjänsten inte är en bostadsförmedling, vi finns som det yttersta skyddsnätet för samhällsmedborgarna om allt annat brustit", skriver Ulrika Karlström.
"En individ måste själv ansvara för sitt behov av bostad, denne måste söka alla typer av bostad. Individen måste själv se över alla möjligheter och undersöka om denne kan bo hos familj, vänner eller bekanta."
Ulrika Karlström skriver att boende via socialtjänsten kommer i sista hand när alla möjligheter är uttömda.
"Socialtjänsten har ett ansvar för ”tak över huvudet” vilket kan innefatta vandrarhem under begränsad tid. Om individen har barn och beviljas boende på vandrarhem via socialtjänsten kan det bli aktuellt att barnen bor hos den andra föräldern om båda är vårdnadshavare, detta tills situationen löser sig. Umgängeslokal kan då ordnas av socialtjänsten."
Hon skriver även att alla har rätt att ansöka, och överklaga om beslutet inte blir som man önskat.
Ellen Öberg har ingen släkt i Kiruna. Eller vänner med plats för en hel familj. Vi har ställt nya frågor till socialtjänsten. Vem, om inte socialtjänsten, hjälper när det inte finns någon bostadsförmedling som kan garantera Kirunaborna en bostad?
Vi har även sökt och fortsätter att söka LKAB fastigheter för kommentarer.