Socialchefen: "Vill göra så rätt som möjligt"

Det finns ingen formell uppsägning av hyresavtalet på Rosengården. "Det är ett medvetet val", säger Håkan Dahlqvist, socialchef.

"Vi har ingenting att anmärka på att man granskar processen", säger socialchefen Håkan Dahlqvist om kommunfullmäktiges beslut att låta kommunens revisorer granska stängningen av Rosengården.

"Vi har ingenting att anmärka på att man granskar processen", säger socialchefen Håkan Dahlqvist om kommunfullmäktiges beslut att låta kommunens revisorer granska stängningen av Rosengården.

Foto: Maria Unga

Kiruna2020-09-15 18:00

Enligt delegationordningen så är det kommunalrådet Gunnar Selberg (C) som kan skriva på en uppsägning av ett hyresavtal. 
– Det beror på att man ville införa en spärr för att förvaltningarna hyrde och flyttade och det drog med sig bikostnader, säger Ann-Catrin Fredriksson, kommunjurist.  
– Däremot kan inte han skriva på ett förlikningsavtal som ådrar socialnämnden kostnader, det kan bara socialnämnden för de är ansvariga för sin budget. Och det är därför det här är problematiskt. 

Ett förlikningsavtal finns. Men om det skulle ha gått helt korrekt till så borde det även finnas en formell uppsägning av lokalen som Gunnar Selberg skulle ha skrivit på, vilket det inte finns. 
Vad händer då?
– Då gäller förlikningsavtalet, säger Ann-Catrin Fredriksson. 
Kommunfullmäktige beslutade att skicka ärendet vidare till kommunens revisorer. 
Vad händer om de kommer fram till att uppsägningen har gått fel till? 
– Ytterst kan man säga att någon inte beviljas ansvarsfrihet, i det här fallet är det nämnden som ska ta ansvar för sin verksamhet.  

Socialchefen Håkan Dahlqvist tycker att kommunfullmäktiges beslut är lite udda.  
– Men det är väl bra att man följer förvaltningens och nämndens arbete, våran ambition är att göra så rätt som möjligt. Vi har ingenting att anmärka på att man granskar processen, säger han. 
Han är mycket väl medveten om att det inte finns någon formell uppsägning av hyresavtalet på Rosengården. 
– Vi har ju skiljts åt avtalsmässigt, inte genom en traditionell uppsägning av hyresavtalet. Vi har skiljts åt via en avtalsuppgörelse mellan parterna. 
Hur kommer det sig? 
– Det hänger samman med att avtalets upphörande stämde inte överens med nämndens vilja att lämna lokalerna. Man ville lämna lokalerna på grund av byggnadsrelaterad ohälsa så snabbt det gick, medan huvudavtalet låg till 2022.
 
Rosengården måste vara helt tom innan den sista september, annars väntar skadestånd för kommunen. Ännu bor en boende kvar i huset på grund av att anhöriga motsätter sig en flytt. 
Anhöriga menar att biståndsbeslutet ska utföras på Rosengården och överklagade beslutet att flytta till förvaltningsrätten och sedan till kammarrätten. 
– Där fick vi besked idag att de fastställer förvaltningsrättens dom om att Kiruna kommun har rätt att utföra biståndsbeslutet där vi anser att det är mest lämpligt, säger Håkan Dahlqvist. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!