Socialchefen: "Inte önskvärt"

Elisabeth Hansson, socialchef i Kiruna kommun, vill inte kommentera det enskilda fallet. Men säger att de nu har påbörjat ett samarbete med LKAB om hur dessa frågor ska hanteras.
– Det är inte försvarbart att satsa på en handikappanpassning om vi vet att huset ska rivas. Då måste kommunen tillsammans med LKAB titta på en långsiktig lösning. Men det går inte att säga något generellt, utan det får lösas från fall till fall, säger hon.

Kiruna2013-10-21 20:53

När en person måste handikappanpassa sitt boende är det hos kommunen man ansöker om det. Men när det gäller samhällsomvandlingen menar Elisabeth Hansson att det inte finns några direktiv för vem som ska stå för vad. Hon säger att de nu i höst har ordnat med en kontaktperson på LKAB som de kan samverka med kring frågan.

– I normala fall är frågan vår. Men berörs man på grund av gruvbrytning ser situationen annorlunda ut. Kanske har en person fått en handikappanpassning en gång och måste flytta för att man är i fel område. Då kan man väl diskutera vem som bär ansvaret, säger hon.

Inte önskvärt

När det gäller Kent Lindmarks fall, att han nekades handikappanpassning för att huset i framtiden skulle påverkas av gruvbrytningen, säger Elisabeth Hansson att hon inte kan kommentera då hon inte är insatt i ärendet eller vill kommentera enskilda fall.

Men du har pratat med handläggaren?

– Ja, jag har pratat med handläggaren.

Vad tänker du om hans situation då?

– Att flytta till ett äldreboende i väntan och att bo där i flera år, det säger sig självt att det inte låter bra, speciellt med tanke på hans ålder. Det låter inte rätt och det är inte önskvärt såklart, säger hon.

Ändå blev det så?

– Ja och varför det blev så kan jag inte gå in på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!