Snöbristen tvingar fram plan B

Snöskovandring blir fjällpromenad med pannlampa och skotersafari blir åkning på en kort slinga av konstsnö.
De 600 tyska resesäljarna som kommer till Kiruna får se sitt program kraftigt omgjort.
- Vi har fått gå över på plan B, säger projektledaren Cornelia Lohf.

Bygget vid Icehotel i Jukkasjärvi pågår för fullt, men har blivit försenat. Många av de rum som hade behövts för de tyska resesäljarna hinner inte bli klara. Många av aktiviteterna i Jukkasjärvi måste också strykas eller modifieras.
FOTO: HANS STERNLUND

Bygget vid Icehotel i Jukkasjärvi pågår för fullt, men har blivit försenat. Många av de rum som hade behövts för de tyska resesäljarna hinner inte bli klara. Många av aktiviteterna i Jukkasjärvi måste också strykas eller modifieras. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-11-21 06:00

Den tyska resejätten Dertour ordnar varje år en promotionresa för sina bästa säljare till ett turistmål någonstans i världen.

Efter destinationer som Toronto, Kapstaden, Peking och Las Vegas har turen kommit till Kiruna.

Modifierade aktiviteter
Tanken var att Kiruna skulle visa upp sin vackraste och vintrigaste sida när de första av totalt 600 deltagare i Dertour academy 2011 landar i Kiruna på fredag.

Men den största marknadsföringskampanjen i modern tid av vinterstaden Kiruna sammanfaller med den snöfattigaste vinterupptakten i mannaminne.

Det är förvisso vitt på backen, men snöbristen gör att många av de planerade aktiviteterna måste modifieras eller strykas.

- Vi hade krismöte förra veckan där vi började styra om i programmet. Vi har fått ändra ganska mycket, säger Cornelia Lohf.

Enligt de senaste beskeden kan Icehotel bara erbjuda 28 av de 72 rum som hade behövts till de resesäljare som har önskat kallt boende.

De som vill prova på att åka rensläde och köra skoter får i bästa fall göra det på en slinga av konstsnö. Hundspannsturerna är planerade till isen på sjön Soutosjärvi.

Kunde ha varit bättre
Cornelia Lohf väntar mer detaljerade besked från Icehotel under tisdagen om vad som går att genomföra och vad som måste strykas. Därefter väntar diskussioner med det tyska organisationsteamet.

- Det känns lite tråkigt att vi inte kan visa upp vinterstaden och det blir svårt att förklara för alla deltagarna att det inte blir som det var tänkt.

- Men de är medvetna om att det kan strula. När akademin hölls i Dubai regnade det under 14 dagar, fortsätter hon.

Deltagarna ska även göra utflykter till Kirunafjällen och även där ställer snöbristen till problem. I Björkliden har man fått stryka punkterna skidåkning och snöskovandring.

- Att gå med snöskor i en halv decimeter snö blir bara fånigt. Vi har tagit fram ett anpassat program, säger marknadschefen Terje Pedersen.

Han säger att läget trots allt kunde ha varit värre.

- Vi får vara tacksamma för att det i alla fall ligger lite snö på marken. Det gör allt så oändligt mycket finare.

Det finns i alla fall en plats där resesäljarna kommer kunna åka skidor. I Luossavaarabacken går snökanonerna för fullt.

- Jag räknar med att vi kommer att kunna öppna till helgen i begränsad omfattning, säger backchefen Toni Franz.

Fakta Snöbristens konsekvenser

µ Skotersafari blir skoterkörning på konstsnöslinga

µ Hundspannstur förläggs till en isbelagd sjö

µ Snöskovandring blir promenad med pannlampa till Björklidens golfbana

µ Skidåkning blir bild- och filmvisning

µ En natt på ishotellet blir boende på vanligt hotell för många

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om