På ett antal olika platser i Kiruna byts lamparmaturer ut så att andra lampor, som är bättre för miljön, ska kunna användas. Enligt kommunen lyser de nya lamporna upp bättre och därför kommer avståndet mellan lamporna bli glesare på en del håll. Det här har väckt ett visst missnöje och oro, särskilt i ett par av kommunens byar.
Läs mer: "Förändringar i gatubelysningen i Kiruna kommun"
Läs mer: "Bästa glesbyggdskommun?"
Samtidigt har det saknats rutiner för hur klagomål på de nya belysningsförslagen ska hanteras och hur ett förslag ska överprövas. Därför ska kommunstyrelsens arbetsutskott ta upp frågan på nästa möte.
Kommunkontoret föreslår att klagomålen i första hand ska hanteras av ansvarig projektledare, därefter av kommunens beställarombud och i sista hand av kommunstyrelsens arbetsutskott. När arbetsutskottet fattat beslut i ett klagomålsärende ska det anses vara avslutat, menar kommunkontoret.
Parakkabon Hans Fängvall är kritisk till det förslag om ny gatubelysning i byn som finns och till hur förslaget kommunicerades ut - ett antal föreningar fick information innan enskilda fastighetsägare, berättar han.
Läs mer: "Parakka är inte bortglömd av kommunen"
Genom Parakkas samfällighetsförening har han varit med och författat en skrivelse som svar på de planerade åtgärderna. Det ledde till en del förändringar - ett par stolpar som först skulle släckas ned kommer fortsatt att lysa.
Samtidigt menar Hans Fängvall att det är viktigt att synpunkterna från bybor når politikerna i kommunen.
– Det behövs en öppen och bra dialog och att man kan nå beslutsfattarna. Det är väl det vi hoppas på, att politikerna ska lyssna, säger han.
Att rutinerna för klagomålshanteringen avseende gatubelysningen nu förtydligas beror emellertid inte på att det har kommit in ovanligt många klagomål på sista tiden, enligt Charlotta Blind.
– Det har kommit in en del klagomål och synpunkter, men det brukar det göra när man gör om belysningen - gatubelysning är ju sådant som tydligt påverkar de som bor eller har fritidshus där vi gör förändringar, säger hon, och fortsätter:
– En del synpunkter vi får in är negativa och en del är konstruktiva. Och vi försöker hantera alla synpunkter på ett bra sätt.