Kunskaperna hos veterinärerna har ökat samtidigt som djurägare har en större tendens att söka vård för sina hundar i större omfattning. Det är några av förklaringarna till hundars ökade livslängd. Med sina 30 års erfarenhet i yrket ser veterinären Lena Gustafsson stora förändringar som skett bara under de senaste tio åren.
– Djurägare överlag är mer uppmärksamma på sina hundar. De ser att det inte är okey med djuret och så går de till veterinären istället för att låta djuren bara gå och bli gamla, säger Lena Gustafsson.
I dag opereras många hundar istället för att avlivas på grund av sjukdom eller skada. Ökad kunskap och mer avancerad vårdteknisk utrustning, gör att veterinärer kan behandla på ett annat sätt idag. Det leder till längre liv för många fler hundar.
– Förut så avlivade man dem helt enkelt när man såg att hundar blev sjuka istället för att ta reda på orsakerna. Vi har diagnostiskt sett helt andra metoder idag när de börjar visa symptom och man kan hitta diagnoser bättre. Det går hela tiden framåt. Dessutom finns det finns andra läkemedel också för olika sjukdomar idag jämfört med tidigare.
Det är alltså många faktorer som påverkar hundens medellivslängd positivt. Lena Gustafsson ser det moderna och förändrade fokuset på djurtandvård som en grundläggande förbättring. Åtgärder som i sig kanske inte är direkt livsavgörande för stunden, men som på sikt kan leda till ett förlängt hundliv.
– Just djurtandvård har kommit i ropet otroligt mycket. Att ta hand om deras munnar på rätt sätt. Förr i världen så struntade många att titta i munnen på hundarna även om de hade jätteruttna tänder. De fick andra sjukdomar på grund av det.
Hur är djurtandvården kopplad till övriga sjukdomar menar du?
– Jag hade en hund som hade dåliga, inflammerade tänder. Vi tog blodprover. Den hade skyhöga levervärden. Jag kände att jag inte ville söva den förrän jag visste hur det stod till med levern. Vi skickade den på vidare utredning. Men inga fel hittades på levern. Då tog vi bort tänderna och tre veckor senare hade den normala levervärden. Ibland kan det vara så att en grupp sjukdomar beror på att man har dålig tandhälsa.
Men med ökade möjligheter och förutsättningar för djurvården så ökar kraven från djurägarna. Ofta handlar diskussionerna om de högre veterinärkostnaderna.
– Veterinärkostnaden ökar och folk tycker att veterinärvården har blivit så dyr. Men då ska man komma ihåg att om vi ska kunna göra mer så måste vi ju ha utrustning. Allt kostar och det bråkar många om men samtidigt så kräver man att vi ska kunna göra allting. Men kostnaden hänger ihop med att vi har mer resurser och vi kan erbjuda mer. Och ju mer vi erbjuder desto mer kostar det, säger Lena Gustafsson.