Under de senaste åren har flera handlingsplaner lagts fram och beslut tagits kring stadsomvandlingen i Kiruna. Allt ifrån arkitekttävlingar och visioner till invigningen av den nya järnvägssträckningen. Första spadtaget för det nya stadshuset togs i september tidigare i år, bara ett par dagar efter att den gamla gruvvägsbron till LKAB hade rivits.
Men det är nu som stadsflytten verkligen kommer att märkas för invånarna i Kiruna.
- Vi Kirunabor tycker kanske att det har pratats om stadsomvandlingen länge men nu kommer vi in en period när vi kommer få uppleva rivningen i centrumkärnan, säger Peter Niemi, kommunchef i Kiruna.
Enligt Niemi ska det redan innan sista mars nästa år finnas 200 nya bostäder ute på bostadsmarknaden i Kiruna. Samtidigt lovar han att ett 70-tal studentlägenheter samt ytterligare 100 nya lägenheter ska stå klara till vintern 2015-2016. Och redan 2018 ska industristaketet som delar LKAB:s rasområde mot staden stå ovanför det nuvarande stadshuset.
Och Peter Niemi tror inte att reaktionerna från Kirunaborna kommer att låta vänta på sig.
- Det kommer självklart att röra upp väldigt mycket känslor, säger han.
Bland annat kommer ett antal kulturbyggnader att flyttas med till den nya staden. Några av dem är Vagntappen 4, Svedbergska huset, Ingenjörsvillan samt 14 av bläckhornen. LKAB har tagit över Hjalmar Lundbohmsgården som kommer att placeras i Loussaområdet. De resterande kulturbyggnaderna har kommunen ännu inte bestämt sig för vart de ska hamna.
Ett 20-tal investerare står på kö och har anmält intresse för att bygga upp det nya Kiruna. De ska lämna förslag på vilka av de tio kvarteren i den nya stadskärnan som de är intresserade av. I februari ska kommunen sedan lämna beslut om vilka upphandlingar som kommer att göras.
Investerarna har till och med söndag på sig att anmäla intresse.