Smartare körning sparade 20 kubik bränsle i Kiruna

Sopbilsförare, snöröjare och förare av andra tunga fordon vid Kiruna kommun har sparat 20 kubik bränsle under året.Detta bara genom att köra på ett smartare sätt.

KIRUNA2009-11-27 06:00
Samma bil, samma förare och samma jobb utfört på samma tid, men upp till tio procent lägre bränsleförbrukning. Det är resultatet av utbildningen "Sparsam körning" vid det kommunala bolaget Tekniska verken i Kiruna.
- Den stora vinnaren är miljön, men även företaget och personalen är ekonomiska vinnare. Besparingen delas lika mellan bolaget och personalen, säger Michael Nilsson, chef vid gatu- och VA-avdelningen på Tekniska verken.
50 000 kronor per bil
Personalens pengar går till personalaktiviteter och man har redan genomfört ett antal arrangemang.
- Det är viktigt att personalen är motiverad och det här ger oss chansen att göra något trevligt tillsammans, fortsätter Michael Nilsson.
Vägverkets koncept "Sparsam körning" handlar enkelt sagt om att använda gaspedal och växelspak på ett smartare sätt. Metoden fungerar egentligen på alla sorters fordon men det är på de tunga fordonen som det snabbt blir stora besparingar.
En lastbil som drar fem liter per mil och rullar 10 000 mil per år drar 5 000 liter mindre om man lyckas sänka förbrukningen med tio procent. I pengar handlar det om 50 000 kronor per bil.
Samtidigt minskar koldioxidutsläppen med cirka tolv ton per år.
- Vi satte ett mål på fem procent i besparing och det överträffar vi redan i dag, säger Anders Dahlström, renhållningschef vid Tekniska verken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om