När Kirunabon Robert Ylitalo för några år sedan promenerade förbi området där stadshuset skulle byggas fick han en idé. De hade precis börjat jobba med augmentet reality (AR) på CGI, där Robert Ylitalo är affärsutvecklingsdirektör för norra Sverige.
– Det slog mig att nu har man chansen att göra det här från början i Kiruna. Om man mäter in allt tillräckligt noga skulle man kunna använda den nya AR-tekniken för att se den digitala informationen kring all infrastruktur när jorden har täckts på igen.
Han fick mätdata från Kiruna kommun och tog fram ett förslag, kopplat till några mixed reality-glasögon som CGI hade i ett samarbete med Microsoft.
– Vi lyfte det till Microsoft som sa nej, det där har ingen gjort förut. Fyra månader senare hade vi gjort det.
Sedan dess har Robert Ylitalo rest runt i bland annat USA, Tyskland, Finland och England för att berätta om nyttan av att kunna se digital data.
Hösten 2018 fick han gå upp på scen i Barcelona, då hans AR-lösning ”Hidden city” i Kiruna blivit nominerad som bästa innovation på Smart city world congress. Året därpå lyfte Microsofts ceo Satya Nadella fram innovationen som en av de tio saker som inspirerat honom under 2019.
– Det vi gjort i Kiruna är att kunna se rör i marken. Men det vi egentligen har gjort är att baserat på din position kan du se vilken data som helst digitalt, exempelvis ett dokument man behöver för en stadsdel eller en byggnad. Det här är ett sätt att få data tillgängligt så att du kan ta rätt beslut där du står.
Vilken betydelse har idén haft för stadsomvandlingen i Kiruna?– Det är framför allt när staden är klar som man kan se det stora värdet. Att man snabbt kan hitta var infrastruktur finns, hitta ett avlopp som annars är täckt av asfalt eller snö, för att stänga av vatten om det blivit läckage. Det här är också början på en resa. Digitalisering börjar faktiskt med de som jobbar ute i verkligheten, vilka verktyg behöver de? Det är en jätteviktig del av stadsomvandlingen, att man lyfter fram nya möjligheter. Annars bygger man bara ett nytt hus eller område. Det är när man jobbar med innovation och nya möjligheter som man faktiskt gör något unikt.
Att leta efter lösningar istället för problem är något som Robert Ylitalo har fått med sig från barndomen. Han minns särskilt en dag då han snickrade på en boda tillsammans med sin farfar i Tornedalen.
– Farfar höll på med taket och sa, jaha det gick inte på det här sättet, hur ska vi göra då, för det måste vara klart ikväll. För mig är det essensen av lösningsorienterat tankesätt. Det finns ett problem, hur ska vi då göra? Lösningsorienterat tankesätt, innovation, kreativitet och optimism, de går hand i hand. Och min pappa har alltid sagt att vill du verkligen lära dig så finns det inget som hindrar dig. Finns passionen och viljan så kan du.
Vad är innovation för dig?– Folk tror att innovation handlar om att vara Einstein. Men innovation är att göra något på ett nytt sätt som skapar värde. Det behöver inte vara att du uppfinner något. Det kan vara att komma på hur man ska nå ut till sina kunder på nya sätt, hur man kan effektiva sin verksamhet i hemtjänsten för att ge mer tid till brukarna. Ingen skulle säga att de är innovatörer, men människor är kreativa. Om jag skulle ta allt du äger och ställa dig ute på gatan, då kommer du börja hitta sätt att försöka klara av situationen. Anledningen till att människan finns kvar på jorden är att vi har varit kreativa.
Hur kan man skapa innovation i dessa utmanande tider?– Det viktiga är att inte vara problemfixerad. Problemen finns där, och kommer finnas kvar där oavsett vad man gör. Det viktiga är att ha ett lösningsorienterat tankesätt. Det gäller att identifiera, varför går inte det här, vad vill vi uppnå, vad har vi tillgängligt? Det är bättre att agera än att inte agera. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. Men om inte alla gör något, då drabbar det alla. Mycket handlar just om att inte fastna i problematiseringen. Action, lösningsorienterat arbetssätt och omtanke är jätteviktigt just nu.
Om något känns stort och utmanande, var och hur börjar man?– Ställ de tre frågorna varför, varför och varför. Försök bryta ner problemet till något som är hanterbart, att göra något litet som sen kanske växer. Om man till exempel ska fråga sig hur vi skapar en smart stad. Vad är en smart stad? Smart är något som varje medborgare uppfattar som smart. Fråga vad Stina, tolv år, eller Gustav, 84 år, tycker är fiffigt. Då har man brutit ner en jättestor fråga till något litet, vad något betyder för individen och situationen.