"Smärta är en del av livet"

Det är inte farligt att må dåligt ibland. Smärta är snarare en del av livet.- Tillstånd varar inte för evigt. Allt går över och det som känns dåligt kan i det stora hela vara något bra, säger psykologen och författaren Patricia Tudor-Sandahl.

Livet är föränderligt, konstaterar Patricia Tudor-Sandahl.foto: Bertil ericson, scanpix

Livet är föränderligt, konstaterar Patricia Tudor-Sandahl.foto: Bertil ericson, scanpix

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Kiruna2009-09-19 06:00
Patricia Tudor-Sandahl kom i våras ut med boken Tid för förändring, en samling texter som förts fram i Tankar för dagen i radions P1. Det är vardagsnära texter, med stora livsfrågor som bas. Och en sak har Patricia Tudor-Sandahl lärt sig om livet. Det är att en människa inte alltid kan vara lycklig, trots att media ibland vill få oss att tro det.
- Det är inte farligt att må dåligt, livets mörker är en del av livet och inget att vara orolig över. Jag tror att om jag hade velat veta det i yngre ålder så skulle det ha gett lite perspektiv. Tillstånd varar inte för evigt, allt går över och det som känns dåligt kan i det stora hela vara något bra. Det kan man inte veta när man är mitt i det. Livet är föränderligt, konstaterar hon.
Enligt Patrica Tudor-Sandahl är stillhet själens balsam. Att våga vara ensam med sig själv och sina egna tankar. Det i sin tur innebär inte att leva ensam.
- I engelskan har vi två uttryck som saknar motsvarighet i svenskan, alone och lonely. Alltså att själv välja att vara ensam och sedan att vara ensam. Det är skillnad. Jag talar om vikten av självvald ensamhet, det är en annan sak än att leva ensam. Det finns inga recept, men jag tror alla har behov av självvald ensamhet, även om det kan vara svårt att få till ibland, som när man lever med små barn till exempel, säger hon.

Enligt henne är det när vi är ensamma med våra funderingar som vi får anledning att fundera över vilka vi är. Inte vem vi enligt omgivningen förväntas vara. Det kan vara en stor skillnad.
- Man ska inte grubbla ihjäl sig, men man kan fråga sig om man lever som man vill. Och vart är man på väg? Vill man dit? Vi har alla olika masker och roller men är det vår innersta önskan att ha de rollerna vi har? Ibland när man är ensam kan det bubbla upp djup lycka och förundran inför livet när man är ensam. Det kan också komma upp sorg, men även det är föränderligt.
Livet i dag är för många fyllt med resor, vänner och tillställningar. Alla vill ha ett innehållsrikt liv. Patrica Tudor-Sandahl konstaterar att det också kan vara ett sätt för människor att fly från livet.
- Jag älskar också fester och partyn men det är en fara om man gör det i stället för något annat. Eller som med resor, det är bra men man får inte fly från livets skuggsidor, då lever man på livets yta. Livet innehåller också stunder av ensamhet och av att inte göra så mycket, tid att bara vara. Rörelse är inte samma sak som liv.
Att leva på livets yta enligt Patrica Tudor-Sandahl är att riskera att man blir en ytlig människa och det i sig är inget fel.
- Men som människa har man en annan möjlighet också och det är att lära känna sig själv och sitt eget djup. När man gör det så kan man lära känna andra människor också, för jag är övertygad om att vi är mer lika än olika. Jag menar inte att man ska grotta in sig i grubblerier men vi har vishet inom oss själva.
Hon tycker att många människor lever under sin potential och begränsar sig själva. Det i sig är att inte ta livet på fullt allvar.
- Ett sätt är att ta livet på allvar är att leva livet som det är. Om solen skiner och allt är bra, var i det. När det är på något annat sätt, var i det också.

Min erfarenhet är att man gör misstaget att säga att när annat är ordnat, då ska man njuta och leva. Eller så tittar man på andras liv och fokuserar på det. Mindfulness är lite uttjatat men jag tror verkligen på det.
Att leva där man är och leva varje dag. När känslorna kommer så skjuter man dem inte ifrån sig. Vi har så oerhört mycket inom oss och vi har ofta så mycket att hämta inom oss själva. Jag har skrivit en annan bok om det här, En given väg, om hur man hittar sin väg i livet.
Patrica Tudor-Sandahl får frågan hur man lever ett gott liv.
- Ja...man ska inte grubbla på om det man liv man lever är gott eller inte. Man ska försöka ta varje stund som den kommer. Vi är här och nu. Det är livet.
Alla möten är en del i det pärlband som är livet. Sen handlar det om att tänka efter, vad är viktigt i mitt liv. Att hålla kvar det i minnet.
Patricia Tudor-Sandahl
Gör: Författare, psykolog, psykoterapeut och fil.dr i pedagogik.
Aktuell: Med boken Tid för förändring (Brombergs förlag)
Ålder: 69
Bor: Bostadsrätt på söder i Stockholm, hus i Skåne.
Familj: Man, två vuxna döttrar, barnbarn.
Hemsida: http://www.tudorsandahl.se/
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om