"Småkämpigt" på akuten i Kiruna

Småkämpigt. Så beskriver enhetschef Annika Poromaa vid akuten på Kiruna sjukhus sommarläget som i år är bättre än fjolåret. Men timvikarier med maxat antal timmar och hyrpersonal gör verksamheten känslig för personalbortfall.

Annika Poromaa har arbetat på Kiruna sjukhus sedan 80-talet. Bilden är tagen när NSD gjorde ett arbetsplatsreportage 2016.

Annika Poromaa har arbetat på Kiruna sjukhus sedan 80-talet. Bilden är tagen när NSD gjorde ett arbetsplatsreportage 2016.

Foto: Maria Unga

Kiruna2019-07-26 20:26

Rekryteringen är svår till Norrbottens nordligaste kommun och det märks extra tydligt sommartid.

– Vi har ganska många timvikarier som är här, tillsammans med personal från uthyrningsbolag, säger Annika Poromaa som är enhetschef för akut omhändertagande, en av två dygnetrunt-verksamheter vid Kiruna sjukhus, under vilken ambulans, akutmottagning och akutsjukvårdsplatser (tidigare intensivvårdsplatser) organiseras.

Sedan drygt två och ett halvt år har akutmottagningen i Kiruna endast två vårdplatser, på grund av att personalbristen varit så kännbar.

– Vi har inte så många fasta, särskilt på sommaren då många vill ha semester, det är ju grunden till att vi måste ta in timvikarier.Vi har svårt att rekrytera personal som arbetar året om, sedan vill ju ordinarie personal vara lediga på sommaren.

Ambitionen är att alltid ha en ordinarie personal vid varje pass. Att ta in timvikarier och hyrpersonal är ett måste och en återkommande kostnad för sjukvården i Kiruna, och stora delar av Sverige, år efter år.

– Men alla timvikarier är maxade tidsmässigt så det är inte lätt att få ut folk. Den här veckan och förra veckan har vi haft problem med att bemanna alla pass, säger Annika Poromaa.

– Till helgen (27-28 juli, reds. anm.) kommer vi att gå kort på sköterskesidan.

Hur skulle du beskriva läget den här sommaren?`

– Småkämpigt just nu. Men jag måste säga att vi haft hyfsat täckning på personal, det är bättre än det varit förra året till exempel, säger Annika Poromaa.

Hon har själv tvingats kliva in och arbeta kliniskt på grund av personalsituationen dock.

– Vi försöker ju planera så långsiktigt det går. Sedan går vi tunt, om någon blir sjuk så är det svårt att hitta extra personal och då faller ju stora delar av planeringen.

Just att vården har stora problem sommartid är inget nytt och för Kiruna handlar det till om svårighet att rekrytera personal året om. Annika Poromaa som jobbat på Kiruna sjukhus sedan 1982, har de senaste åren noterat att främst den yngre personalen inte stannar kvar i särskilt många år.

– Hos de yngre är det en större rörlighet, men det är på gott och ont. Det är bra att komma iväg när en är ung och få med sig erfarenhet.

Men då med förhoppningen att de kommer tillbaka?

– Det hade vi gärna sett så klart, men det är inte någon nackdel att man rör sig och skaffar nya lärdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om