Små skador i vattendragen

Vattenanalyserna efter Herkulesolyckan visar inte på några farliga föroreningar i vattendragen. Men fortfarande är mycket bränsle kvar på glaciären.
– Den samlade bilden så här långt är att det inte gått i väg så mycket bränsle utan att det mesta ligger kvar i glaciären, säger Staffan Åsen vid miljöskyddsenheten på länsstyrelsen.

Det norska planet hittades vid Rabots glaciär vid Kebnekaise.FOTO: Försvarsmakten 2012-12-14FOTO: Försvarsmakten

Det norska planet hittades vid Rabots glaciär vid Kebnekaise.FOTO: Försvarsmakten 2012-12-14FOTO: Försvarsmakten

Foto: Försvarsmakten

Kiruna2013-08-03 14:02

Vattenprovtagningar från mitten av juli visar spår av föroreningar i vattendragen Guobirjohka och Kittelbäcken. Det rör sig inte om några farliga mängder utan de ligger under riktvärdena för vad som innebär en hälsorisk.

Fortsatta analyser

Men fortfarande ligger mycket av bränslet kvar på glaciären vilket gör att man fortsätter följa utvecklingen.

– Förra sommaren bedömde vi att det gått i väg ganska lite bränsle på grund av vädret och då kan man inte se så mycket i provtagningarna. Ju värmare och mer regn desto mer bränsle transporteras ner i vattendragen. När det har varit mycket regn kan halterna därför bli större så vi måste fortsatta provtagningar för att se hur det utvecklar sig, säger Staffan Åsen.

De som passerar Rabots glaciär, Björlings glaciär och Storglaciären uppmanas att inte ha direkt hudkontakt med föroreningarna samt att inte smälta snön till dricksvatten. Vattenprovtagningarna kommer fortsätta så länge avsmältning pågår i området och provresultat ges varje vecka.

– Vi måste förhålla oss till att det ju inte går att sanera ett sånt här område utan att vi under lång tid måste bevaka utvecklingen för att se vad som händer, säger Staffan Åsen.

Kommer det någonsin gå att återställa till hur det var innan olyckan?

– Man ska inte underskatta miljöns egna resurser att ta hand om en sådan här förorening. Man ska inte se det som skador som aldrig repareras, förr eller senare kommer bränslet lämna glaciären. Det kommer ta en tid innan föroreningarna lämnat området, det får man räkna med, men det behöver inte betyda att skadorna är för alltid, säger Staffan Åsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!