– I gamla centrum har vi god tillgång på skyddsrum och prognosen är bra även för nya centrum. LKAB är den stora byggherren och de vet att man får inte rivningslov för hus som man måste riva som det finns skyddsrum i om man inte kan presentera en plan för hur man tänker återuppbygga de här skyddsrumsplatserna. Så funkar lagen och det har LKAB och alla byggherrar skött bra, säger Anders Karlsson, som ingår i Kiruna kommuns skyddsrumsgrupp.
Kiruna kommun har haft ett bra samarbete med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
– Vi har tittat på hur det ser ut med skyddsrumsbyggande i Kiruna och MSB har inte höjt på ögonbrynen, de tycker att det är en vettig planering vi har. MSB är också på väg hit till Kiruna för att inventera alla de gamla skyddsrummen som byggdes på 70- och 80-talet. Många har byggt större eller mindre skyddsrum i industrilokaler eller garage och det är sådant som MSB kommer upp för att kolla vilka som finns och vilket skick de är i.
Ett skyddsrum ska kunna gå att snabbt ställa i ordning från till exempel förråd till skyddsrum, det får inte ta mer än 48 timmar.
– När MSB kommer till Kiruna för inventeringen så kommer kommunen och MSB tillsammans göra upp en plan om A och B skyddsrumsområden. I A områden behöver det vara hög täthet och i B områden kan det vara lägre täthet med skyddrumsplatser. Det är nästa steg, att se till att vi har en bra planering, säger Anders Karlsson.