Skumt brev - polisen spärrade av sina lokaler

Rikspolisstyrelsen i Kiruna har tagit emot en misstänkt försändelse som ska undersökas av polisens bombgrupp.Polisen är dock förtegen om vad misstanken består i.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-06-22 06:00
Försändelsen kom till Rikspolisstyrelsens avdelning för verksamhetsstöd, som bland annat öppnar fakturor och rekvisitioner.
Av någon anledning verkade försändelsen misstänkt. Man tog kontakt med den lokala polisen som lät spärra av berörda delar av lokalerna i Rymdhus två.
Sanering
Bombtekniker från Stockholm anlände till Kiruna sent i går. Något resultat av undersökningarna väntas inte förrän i dag.
Förhoppningen var att analyserna och saneringen av lokalerna ska vara klara och avspärrningen kunna hävas under natten mot tisdagen.
- Det finns ingen anledning för allmänheten att känna oro. Vi har vidtagit alla säkerhetsåtgärder, säger polisinformatör Anna-Lena Hesse.
Annan typ
För två år sedan fick Rikspolisstyrelsen i Kiruna en försändelse som misstänktes innehålla något explosivt. Bombgruppen kallades in för att spränga försändelsen i bombvagn. Innehållet var den gången av allt att döma helt ofarligt.
Den här gången är misstanken av en annan typ.
- Vad jag har förstått är det av en annan karaktär jämfört med förra gången. Det är en annan problematik, säger Sven-Olov Hansson, chef vid Rikspolisstyrelsen i Kiruna.
Vad problemet består i vill varken han eller polisen kommentera just nu.
- Men det är bombteknikerna som har kompetensen att även hantera den här sortens problem, säger Anna-Lena Hesse.
Pulver
Enligt uppgifter till NSD handlar det om ett pulver som misstänks vara hälsofarligt. Personalen vid avdelningen ska också ha fått behandling med förebyggande mediciner.
- Jag kan inte kommentera de uppgifterna, säger Sven-Olov Hansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om