Skräp - ett hot mot Rautaspremiären

Det dras upp en hel del röding på Rautasjaure under de sex veckor det är tillåtet att fiska på sjön.Det lämnas kvar en hel del skräp också.Nu uppmanas till skärpning, annars kan Rautaspremiären snart vara ett minne blott.

Rödingarna nappar Rautasjaure. Men fisket kan vara hotat om inte folk börjar ta med sig sitt skräp hem. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.FOTO: Alexander Linder

Rödingarna nappar Rautasjaure. Men fisket kan vara hotat om inte folk börjar ta med sig sitt skräp hem. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2012-04-24 06:00

Från den andra lördagen i mars och sex veckor framåt är det tillåtet att pimpelfiska på Rautasjaure. Förra helgen avslutades årets säsong.

Den entreprenör som kommunen anlitar för pistningen av skoterleden till Rautasjaure fick i år uppdraget även att plocka upp skräp.

Trots att han bara köra en slinga runt sjön samlade han ihop sju fulla sopsäckar. Då hade ändå kommunen ställt ut ett antal sopkärl vid sjön och Tekniska verken hade ställt fram en container vid parkeringen.

Rautasfisket är resultatet av en uppgörelse mellan Laevas och Gabna samebyar och länsstyrelsen.

Tor-Erik Huuva i Laevas sameby tycker att det är en mindre skandal att inte folk orkar bära med sig skräpet hem.

- Skräpet hamnar till sist på stränderna, i älven och även på sjöbottnen. Om vi inte ser en förbättring måste vi diskutera med länsstyrelsen om vi kan ha kvar den här trevliga vinteraktiviteten, säger han.

20 år utan ansvariga
Fram till 1993 såg Kiruna jakt- och fiskevårdsförening till att det blev städat efter varje säsong, men de senaste 20 åren har inget tagit ansvar för renhållningen, allra minst pimpelfiskarna själva.

- I år lyckades vi gräva fram sponsorpengar för att ordna med städningen, men det krävs att de som åker dit också sköter sig bättre, säger Kurt Edin, ordförande i Kiruna jakt och fiske.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om