Skoterbuset har minskat

Klättring efter bergsväggar och fiske i nationalparkerna. Men buskörning med skoter har minskat de senaste åren och polisen Anders Malmström ser en klar orsak - dagsböterna.

SER SKILLNAD. Anders Malmström som är områdesansvarig för fjäll och fauna ser en tydlig minskning med buskörning i fjällen.

SER SKILLNAD. Anders Malmström som är områdesansvarig för fjäll och fauna ser en tydlig minskning med buskörning i fjällen.

Foto: Alexandra Karlsson

Kiruna2017-01-01 08:00

När julmaten är uppäten börjar inte bara ett nytt år. Skotersäsongen står för dörren, och polisen ser en tydlig minskning av buskörningar i fjällkommunerna.

– När vi pratar med de lokala samebyarna har vi sett en markant minskning av skotertrafiken i områdena. Det är färre spår, och färre som blir rapporterade, säger polisen Anders Malmström, områdesansvarig för fjäll och fauna.

Medan Gällivare- och Jokkmokksfjällen har haft en väldigt liten del av buskörningar är det Riksgränsen, Björkliden och Torneträsk som fått ta merparten av olaglig skoterkörning.

Trots att arbetet polisen arbetat mycket med områdena utgör de fortfarande ett stort problem, och enligt Anders Malmström kommer det läggas ännu mera krut under kommande vinter och vår på att stävja buskörningarna.

– Jag tror det rör sig om två kategorier av folk. Från fjällanläggningarna tror jag det kan komma besökare som ägnar sig åt buskörningar. Man klättrar efter bergsväggar och vill åt adrenalinkicken.

Den typen av körning har blivit ett problem, och fler förbudsområden har införts - som trots det ignoreras.

­– Där bryter man mot lagen, antingen för att man inte vet om det eller att man ger blanka fan i det och hoppas att man inte åker dit, säger Anders Malmström.

Den andra kategorin är de som kör i nationalparkerna, ofta för att komma åt fiskesjöar.

Buskörningen är utbredd, och via spaning från skoter men framförallt helikopter har polisen kunnat se hur spåren ringlar sig genom förbudsområden.

– Vi ser att många vill köra i Kebnekaiseområdet och chansar på att vi eller länsstyrelsen inte är ute. Men vi har lyckats ta fast rätt många, både i nationalparkerna och de kommunala regleringsområdena, som är till för hänsyn av renskötseln.

Sedan fem år tillbaka har arbetet fått en ökad effekt, tack vare att straffet höjts från att vara en engångsavgift till att bli betydligt mer kännbart.

– Lagstiftningen har tidigare inte hängt med på vad som gäller kring de här områdena. När man dömt ett strafföreläggande har man oftast utfärdat en bot. Då tycker folk som kör i ett förbudsområde varje helg att det är värt. Men nu sedan miljöåklagare engagerat sig i det här har det blivit ett dagsbotsbrott, säger Anders Malmström.

Det är numera inte alltför sällan som straffbelopp på mellan 10 000 och 20 000 delas ut till de som kört i förbudsområden.

– Då blir det otroligt dyrt, och det gör en avskräckande effekt för det är inte längre värt att åka dit. Det har definitivt varit den bästa effekten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!