Skoterbeslutet överklagat - igen

Kirunabon Anders Morell överklagar Kiruna kommuns beslut att tillåta skoterkörning inom tätbebyggt område - igen.Han är inte rädd för att dra på sig skoterfolkets ilska.- Alla vill ha ett klokt och genomtänkt beslut, säger han.

Anders Morell tvekade inte att överklaga Kiruna kommuns beslut att tillåta skotertrafik i tätorten. "Kommunen riskerar att göra folk till lagbrytare", säger han. FOTO: HANS STERNLUND

Anders Morell tvekade inte att överklaga Kiruna kommuns beslut att tillåta skotertrafik i tätorten. "Kommunen riskerar att göra folk till lagbrytare", säger han. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-09-01 06:00
Under två vintrar var det möjligt för Kirunabor att köra sin skoter från villan eller skotergarage till närmaste skoterled.
Länsstyrelsen slog fast att det inte fanns något lagligt utrymme för försöket och försöket avbröts.
Detta till trots beslutade kommunens politiker i maj att permanenta försöksområdena.
Tvekade inte
Anders Morell som tidigare har fått länsstyrelsen att titta på ärendet har gjort en ny överklagan.
- Jag trodde att länsstyrelsen hade tillsyn av ärendet eftersom de redan en gång har gett kommunen bakläxa. Men säger att de måste få in en överklagan för att kunna ta upp ärendet, säger han.
Anders Morell tvekade inte att skriva överklagan och samtidigt riskera att pekas ut som skoterhatare. Och detta i en stad med närmare 7 000 registrerade skotrar.
Prat i fredagsbastun
Han berättar att det är flera personer som har hört av sig och sagt att någon borde överklaga. Själva har de inte velat ställa sig i rampljuset av rädsla för repressalier.
Enligt Anders Morell har den oron visat sig obefogad.
- Jag har kunnat diskutera frågan till och med i badhusbastun på fredagar. Kirunaborna vill ha en bra lösning, men den ska vara klok, genomtänkt och i harmoni med andra intressen.
I överklagan pekar Anders Morell på risken att kommunen gör skoterförare som kör inom tätbebyggt område till lagbrytare.
- Det är upp till föraren att välja var man ska köra och att känna till vad lagen säger. Det hjälper inte att kommunen har sagt att det är tillåtet.
Blir lagbrytare i dag
Kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S) väljer att vända på frågan.
- Problemet är att vi gör Kirunaborna blir lagbrytare i dag och dessutom till fara för allmänheten. Jag tror att den politiska viljeinriktningen, som vi ger uttryck för, kommer att leda till en lagändring.
Samtidigt ska kommunen själva fortsätta utreda skoterkörandet. På måndagens kommunstyrelse bifölls ett tre år gammalt medborgarförslag om att ta fram en långsiktig och hållbar policy för framtida skotertrafik inom kommunen.
Förslaget är skriven av Anders Morell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om