Skomakarlådan prisas av hembygdsförbundet

Skomakare Sundqvists lilla kåk på 20 kvadratmeter är Kirunas äldsta bevarade arbetarbostad.Sedan i går är det också Sveriges minsta byggnadsvårdsmärkta hus.

Foto:

KIRUNA2008-06-13 06:00
Huset står på den undanskymda gräsytan bakom församlingshemmet i Kiruna. I går fick det sin plats i solen.
Svenska hembygdsförbundet förärade huset med sitt byggnadsvårdsmärke. Priset har delats ut sedan 1920-talet, men aldrig till en så liten byggnad.
Det är emellertid helt i linje med hembygdsförbundets filosofi att ett relativt oansenligt hus får priset.
Slott och herrgårdar
- Vi är ett förbund som står för den folkliga kulturen och det är naturligt för oss att ge utmärkelsen till ett hus som speglar hur vanligt folk hade det för 100 år sedan, säger vice ordförande Ingela Broström.
Hon anser att det ändå är så många tjusiga slott och herrgårdar som blir byggnadsminnesförklarade av länsstyrelserna i landet.
Ingela Broström om någon borde veta. Till vardags arbetar hon som byggnadsantikvarie vid Gävleborgs län.
Familj på sju
Vad vet man då om det lilla huset på grässlänten? Ja, det byggdes till att börja med 1899 av en inflyttad person från Finland.
Vid den tiden trängdes de flesta av Kirunas invånare i jordkojor och fläsklådor i kåkstaden som växt fram nära järnvägen.
År 1904 flyttade skomakaren Axel Sundqvist från Harads till Kiruna och hyrde in sig i huset med sin familj på sju personer.
Enligt Paul Hansson som har tecknat ned husets historia kunde lika många till övernatta i huset på grund av bostadsbristen i det unga samhället.
Räddades kvar
Under åren byggdes många liknande små hus i området, men de flesta försvann i samband med stadssaneringarna på 50- och 60-talen. Av någon anledning klarade sig just det huset undan grävskopornas tänder.
Sedan många år är det Svenska kyrkan som äger både mark och hus, och det är också tack vare kyrkan som huset fortfarande är i bra skick.
Numera fungerar det som ett museum i miniatyr för det gamla Kiruna. Förre Kirunabon Kerstin Granlund har donerat gamla föremål för att ge interiören en tidstypisk karaktär.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om